Oranje slaat met frisse tegenzin weg naar WK 2018 in

27 mei 2016, 15:32

Na een rustperiode van bijna twee maanden komt het Nederlands elftal vanavond (vrijdag) weer in actie. In het Aviva Stadium in Dublin wordt er geoefend tegen Ierland. Het is eerste duel in een drieluik van vriendschappelijke interlands. In tegenstelling tot veel andere landen bereidt Oranje zich niet voor op het EK 2016, maar ligt de focus al op het behalen van het WK 2018. Dat doet pijn, heel veel pijn zelfs, maar we hebben simpelweg geen ander focuspunt.

Het EK op tv, in Rusland doen we weer mee

Landen als Albanië, Noord-Ierland, Wales, Slowakije, Ierland, Hongarije en IJsland zijn er komende zomer allemaal bij in Frankrijk, maar van oranjekoorts zal dit jaar tot grote spijt van alles en iedereen geen sprake zijn. Het ging faliekant mis in de kwalificatiecampagne voor het EK, waardoor er nu drie dingen heel belangrijk zijn voor Nederland: de pijn van het EK-drama negeren, het vernieuwen en renoveren van de Oranje-selectie en het alvast focussen op de WK-kwalificatiereeks.

De weg van vernieuwing

Dat de weg naar het WK 2018 ingeslagen moet worden is al lang en breed duidelijk, maar Blind weet dat er meerdere wegen naar Rusland kunnen leiden. Voor Oranje geldt absoluut dat er een frisse wind door de selectie en speelwijze moet waaien. In de oefenwedstrijden tegen Ierland, Polen en Oostenrijk en ook in het oefentreffen met Griekenland (1 september) moet de basis gelegd worden voor een goede kwalificatiecampagne. Dat gold min of meer ook voor de duels met Wales (2-3 winst), Frankrijk (2-3 verlies) en Engeland (1-2 winst), maar daar lag de nadruk meer op het wegspoelen van de EK-kater.

Opstaan

In het proces van vernieuwing heeft Blind het geluk niet aan zijn zijde. De bondscoach kan niet beschikken over onder meer Jordy Clasie, Davy Klaassen, Jürgen Locadia, Davy Pröpper, Stefan de Vrij en Bart Ramselaar, terwijl Daley Blind tegen Ierland niet inzetbaar is wegens fysieke klachten. In het bouwen van een geraamte voor de komende jaren heeft de bondscoach dus nu al te maken gekregen met tegenslag. Desondanks wordt de huidige interlandonderbreking zéér interessant.

Het moge duidelijk zijn dat de komende tijd voor Nederland in het teken staat van het bouwen aan een gouden generatie. De spelers van de lichting achter de Huntelaars en de Sneijders moeten nu laten zien wat ze waard zijn. En het is hopen dat de geblesseerde spelers zo snel mogelijk weer fit zullen zijn, vooral Robben. Deze twee factoren moeten ervoor zorgen dat Oranje 'gewoon' weer naar het WK in Rusland zal gaan.

Door: Koen Jans

[photo,98071,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen