Oppermachtig Ajax wint matige klassieker van Feyenoord

28 oktober 2018, 16:20   Bijgewerkt: 28 oktober 2018, 19:20

Ajax heeft de eerste klassieker van het seizoen zonder veel moeite naar haar hand weten te zetten: 3-0. In de Johan Cruijff Arena bepaalde een vroege rode kaart voor Jermiah St. Juste – de snelste ooit in een klassieker – al snel het spelbeeld, waarna Ajax lange tijd rustig op zoek kon naar doelpunten. Een eigen goal van Justin Bijlow en een schot van Hakim Ziyech zorgden voor een comfortabele 2-0 ruststand, waarna Dusan Tadic het duel na een matige tweede helft tien minuten voor tijd in het slot gooide. De score had hoger kunnen uitvallen, maar treffers van David Neres en Noussair Mazraoui werden afgevlagd.

Giovanni van Bronckhorst had zijn manschappen de opdracht gegeven om Ajax direct vanaf de aftrap fel af te jagen, maar die instructie werd door enkele van zijn spelers iets té serieus genomen. Jens Toornstra liep al na enkele minuten tegen geel aan en even later kreeg Jeremiah St. Juste op aanraden van de VAR de snelste rode kaart ooit uitgedeeld in een Klassieker voor een smerige overtreding op Nicolas Tagliafico. De toon was gezet en alle tactische plannen van Van Bronckhorst konden direct de prullenbak in.

Direct na de rode kaart ontstond er logischerwijs een wedstrijd waarin Ajax fel op zoek ging naar de openingstreffer, wat er toe leidde dat Feyenoord haast niet meer van de eigen helft af kwam. De Rotterdammers moesten met man en macht verdedigen en kwamen enkele keren goed weg op kansen van Ziyech en Lasse Schöne. Desalniettemin bleef het wachten op het moment dat Ajax de trekker over zou halen. Dat gebeurde uiteindelijk na een klein half uur spelen, toen Frenkie de Jong zijn houdbaar lijkende schot uit de handen van Justin Bijlow zag glippen en de bal vervolgens traag over de lijn zag rollen. Kasper Dolberg was er nog als de kippen bij om er zijn goal van te maken, maar de treffer kwam als eigen goal op naam van de arme Bijlow.

Na de 1-0 bleef Ajax de aanval zoeken en stapelden de hoekschoppen zich op. De Amsterdammers mochten er maar liefst twaalf noteren in het eerste bedrijf. Toch duurde het tot kort voor de rust eer de score werd verdubbeld. Ziyech trok naar binnen en zocht de verre hoek, had wat mazzel dat de bal van richting werd veranderd en liet Bijlow vervolgens kansloos: 2-0. Feyenoord had ondertussen iets meer kleur op de wangen gekregen en meldde zich zowaar enkele keren in de zestien van André Onana. De grootste kans aan Rotterdamse zijde was voor Eric Botteghin, die volledig vrij over wist te koppen uit een hoekschop.

Bij het ingaan van de tweede helft trachtte Van Bronckhorst wat meer zekerheid in te bouwen door Bart Nieuwkoop in te brengen voor Robin van Persie. Collega Erik ten Hag ging juist op zoek naar wat meer diepgang in het spel van zijn ploeg en bracht daartoe David Neres in voor Schöne. De openingsfase was ondanks de beide wissels zeer tam, ondanks het feit dat Feyenoord wat beter begon mee te voetballen met Ajax. Toch waren de grootste kansen opnieuw te noteren aan Amsterdamse zijde. Neres viel goed in en had enkele malen de kans om de score te vergroten. Hij wist ook een treffer te produceren, maar stond daarbij ruimschoots buitenspel.

Het tweede bedrijf was over het algemeen geen traktatie voor het publiek. Ajax wist dat het de buit wel binnen had tegen het worstelende tiental van Feyenoord en liet daardoor toe dat er wat slordigheden in het spel slopen. Feyenoord kon zich daardoor aanvallend roeren, maar wist geen echt gevaar te stichten. Een kleine tien minuten voor het laatste fluitsignaal schakelde Ajax nog even een tandje bij en prompt stond het 3-0. Een lekkere combinatie tussen Ziyech en Neres leidde tot een perfect afgemeten voorzet, die kon worden binnengekopt door Tadic.

Zo werd het een sfeervolle slotfase in de Arena, waar de score nog verder had kunnen uitlopen. Mazraoui scoorde nog, maar maakte daarbij hands. Zo eindigde een tegenvallende klassieker in een simpele 3-0 zege voor Ajax, waardoor Feyenoord opnieuw een jaar zal moeten wachten op een resultaat in Amsterdam.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 6.5; Noussair Mazraoui 7, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 7.5; Donny van de Beek 7 (86. Dani de Wit -), Lasse Schöne 7 (46. David Neres 6), Frenkie de Jong 7.5; Hakim Ziyech 8, Kasper Dolberg 5.5 (64. Klaas-Jan Huntelaar 5.5), Dusan Tadic 6.5.

Feyenoord: Justin Bijlow 4.5; Jeremiah St. Juste 1, Eric Botteghin 6.5, Jan-Arie van der Heijden 6.5, Calvin Verdonk 6; Steven Berghuis 5.5, Tonny Vilhena 6, Jordy Clasie 6, Jens Toornstra 4 (66. Sam Larsson 5); Robin van Persie 6 (46. Bart Nieuwkoop 5.5); Nicolaï Jørgensen 5 (83. Dylan Vente-).

Man of the Match: Hakim Ziyech

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen