Oranje op rapport: Promes zakt door het ijs, Berghuis valt goed in

12 oktober 2020, 08:06   Bijgewerkt: 12 oktober 2020, 08:11

Het Nederlands elftal was op bezoek bij Bosnië-Herzegovina niet bij machte tot scoren te komen en de drie punten te pakken. Daardoor slaagde Frank de Boer er ook in zijn tweede interland niet in om zijn eerste overwinning te boeken. De bondscoach zag veel van zijn spelers teleurstellen. FCUpdate.nl legt de internationals zoals altijd langs de meetlat.

Jasper Cillessen - 6,5

De doelman van Valencia kreeg tegen Bosnië weinig te doen, maar behoedde Oranje in de slotfase nog voor een nederlaag. Met een katachtige reflex voorkwam hij in de slotfase een treffer van Miralem Pjanic, die oog in oog met Cillessen faalde. De doelman keepte zich met zijn 59ste optreden tegen Bosnië bovendien in de top drie meeste interlands voor een doelman. Alleen Edwin van der Sar (130) en Hans van Breukelen (73) verdedigden het doel vaker.

Denzel Dumfries - 5

Verdedigend stond de rechtsback zijn mannetje. Met een stevige tackle voorkwam de PSV'er bijvoorbeeld dat Sead Kolasinac tot scoren kon komen, waarmee hij opzich goed werk verrichte. Maar Dumfries liet zich meermaals in zijn rug verrassen en was met name in balbezit enorm slordig. Door zijn fouten in de eindfase boorde hij Oranje diverse kansen door de neus, terwijl hij vaak toch behoorlijk vrijgelaten werd. 

Stefan de Vrij - 6,5

Misschien wel de beste man aan de kant van Oranje. Moet het bij aanwezigheid van Matthijs de Ligt meestal doen met een plek op de bank, maar was een zeer verdienstelijke vervanger van de aan zijn schouder geblesseerde centrumverdediger van Juventus. Met een uiterste krachtinspanning voorkwam De Vrij in de eerste helft een reuzekans voor Amer Gojak, al had hij zelf wel meer kunnen doen met een van zijn drie aanvallende kopballen. 

{image[342932][right-half][]}Virgil van Dijk - 6,5 

Ook de aanvoerder van Oranje maakte weinig fouten en hield Oranje enkele keren knap op de been. De verdediger van Liverpool voorkwam met zijn ijzersterke lichaam in de slotfase dat de ingevallen steraanvaller Edin Dzeko gevaarlijk kon worden. De captain bewees met De Vrij aan zijn zijde dat het Nederlands elftal over een van de beste achterhoedes ter wereld beschikt.

Daley Blind - 5

Blind staat normaal gesproken te boek als verdediger met uitstekende kwaliteiten aan de bal, maar speelde tegen Bosnië bijzonder matig. De linksback had veel foute aannames, was slordig in de passing en had het defensief zwaar tegen de snel omschakelende Bosniërs. Blind werd een paar minuten voor tijd naar de kant gehaald voor concurrent Nathan Aké, al had dat ook zomaar eerder kunnen gebeuren. 

Marten de Roon - 5

Pakte vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd een onhandige gele kaart, waardoor hij de wedstrijd tegen Italië van komende dinsdag mist. Uitgerekend zijn thuisstad Bergamo is het decor van dat duel, waarin hij zal moeten brommen. De Roon deed verdedigend zijn werk, maar kon in balbezit bijzonder weinig toevoegen. Had op zijn plek niet een meer creatieve speler kunnen staan tegen Bosnië? In Bergamo zal er in elk geval een ander staan. 

{image[342928][left-half][]}Frenkie de Jong - 5,5

De middenvelder van FC Barcelona maakte in balbezit meer fouten dan Nederland van hem gewend is en kon het spel nauwelijks naar zich toetrekken zoals hij in de voorgaande interlands vaak deed. De voormalig Ajacied gaf in de slotfase nog wel een fantastische steekbal op Georginio Wijnaldum, die een paar centimeter tekort kwam om de winnende treffer te maken. De Jong zelf was in de slotminuten ook nog in de buurt van een goal, maar hij faalde in de afronding.

Georginio Wijnaldum - 5,5

De nummer tien van Oranje viel op bezoek bij Bosnië niet door de mand, maar kon zijn geweldige vorm van onder Ronald Koeman onder de nieuwe coach Frank de Boer duidelijk geen vervolg geven. Wijnaldum kreeg bijzonder weinig ruimte, waardoor hij een anonieme interland speelde. Miste de kameleon zijn maatje Memphis Depay voorin of deed Bosnië het gewoon goed?

Donyell Malen 5

Malen kreeg tot veler verbazing de voorkeur boven Steven Berghuis als rechterspits, maar kon het vertrouwen van De Boer niet terugbetalen. De van een zware knieblessure teruggekeerde spits begon aan de linkerkant en dribbelde zich enkele keren knap langs de vleugelverdedigers, maar kon zijn ploeggenoten nauwelijks bereiken. Werd ruim voor het einde naar de kant gehaald ten faveure van Berghuis, die een veel betere indruk maakte.

{image[342929][right-half][]}Luuk de Jong - 5

Bij Sevilla is De Jong de laatste weken uitstekend in vorm, maar bij Oranje stond hij voornamelijk machteloos in de punt van de aanval. Kreeg voor de theepauze slechts twaalf keer de bal en had nauwelijks kansen om gevaar te stichten. Pas in de slotfase was de vervanger van de geschorste Memphis Depay dichtbij een treffer, maar zijn kopbal werd knap gepareerd door doelman Ibrahim Šehic. Het is zeer de vraag of de naam van De Jong bij de terugkeer van Memphis opnieuw op het basisformulier wordt geplaatst.

Quincy Promes - 4

Bij Ajax steekt Promes al in een matige vorm en daar kon hij in dienst van zijn land - weer op een positie op de flanken - niets aan veranderen. De aanvaller leed extreem veel balverlies en kwam nauwelijks in het spel voor. Kreeg twee kansen om Oranje naar de drie punten te schieten, maar zijn schoten stonden symbool voor zijn povere optreden. Beide pogingen gingen meters naast: waarom mocht hij zolang blijven staan?! 

Invallers

Steven Berghuis - 6,5

De topscorer van de Eredivisie bewees in iets meer dan twintig minuten tijd waarom Frank de Boer hem een basisplaats had moeten geven. De linkspoot van Feyenoord zorgde direct na zijn invalbeurt voor een impuls en nam het Bosnische doel onder vuur. Zijn fantastische voorzet had bekroond moeten worden door Luuk de Jong, maar de kopbal van de spits werd gekeerd.

Hans Hateboer - 5,5

Kwam twintig minuten voor tijd in de ploeg voor Denzel Dumfries en stond na sterk drukzetten bijna aan de basis van een doelpunt. De rechtsachter van Atalanta vecht samen met Dumfries om een basisplek in 'zijn' Bergamo, het decor van de wedstrijd tegen Italië komende dinsdag. Vermoedelijk zal het Dumfries blijven, maar ditmaal maakte Hateboer een betere indruk. 

Nathan Aké

Speelde te kort voor een beoordeling.

Ryan Babel

Speelde te kort voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen