Feyenoord kruipt tegen Emmen door oog van de naald

1 november 2020, 16:35   Bijgewerkt: 1 november 2020, 18:42

Feyenoord heeft het slechte gevoel na het duel met Wolfsberger in Emmen maar net van zich afgespeeld. De openingsfase was identiek aan afgelopen donderdag. Binnen vijf minuten schoot Anco Jansen vanaf elf meter de 1-0 binnen. Door zijn latere rode kaart barste de wedstrijd los en kwam Feyenoord via een strafschop van Mark Diemers op gelijke hoogte. Twee prachtige doelpunten van Michael de Leeuw en Jens Toornstra completeerden de eerste helft. In de tweede helft imponeerde Feyenoord niet, won het door Naoufal Bannis toch in blessuretijd: 2-3.

De Rotterdammers hadden wat goed te maken na het merkwaardige verlies in de Europa League afgelopen donderdag. Dick Advocaat moest weer veel puzzelen in zijn basiselftal, nadat ook Justin Bijlow een blessure opliep tegen Wolfsberger en Ridgeciano Haps aangaf liever op de bank te beginnen. De vervanger van Bijlow, Nick Marsman, begon alleszins slecht aan de wedstrijd. De doelman schatte na vijf minuten de bal volledig verkeerd in en vloerde De Leeuw. Jansen bleef rustig en zette zijn ploeg vanaf elf meter op voorsprong.

Door de rode kaart kreeg Feyenoord meer vertrouwen. Miguel Araujo trok de invaller Bannis achterover in het strafschopgebied. Vaste strafschopnemer Berghuis stond niet meer op het veld dus Diemers moest het klusje klaren. Hij hield de keeper in de gaten en schoof de bal in de andere hoek (1-1).

Aan Feyenoord de taak om met de man-meersituatie uit te lopen op Emmen, maar De Leeuw had daar andere gedachtes over. Hij ging vlak voor rust weer een duel aan met Marcos Senesi en kwam als winnaar uit de strijd. De aanvaller zag Marsman te ver voor zijn doel staan en schoot de bal van grote afstand tegen de touwen! Het spektakelstuk van de eerste helft werd compleet gemaakt door het geplaatste schot van Toornstra in de blessuretijd. Felix Wiedwald was kansloos, waardoor de ruststand werd bepaald op 2-2.

Advocaat had genoeg gezien en besloot Eric Botteghin als stormram in te brengen. Bryan Linssen ging op zijn beurt met een verbaasd gezicht naar de kant. Het plan van de trainer leek geen vruchten af te werpen, maar diep in blessuretijd was het jeugdspeler Bannis die met een kopbal de overwinning veilig stelde. Feyenoord ontsnapte in Emmen aan nieuw puntverlies. Door de overwinning stijgt Feyenoord naar de vijfde plaats. Wanneer PSV vanmiddag punten verliest, is voor deze week de vierde plaats veiliggesteld door de Rotterdammers.

Opstellingen en beoordelingen:*

FC Emmen: Felix Wiedwald 7, Glenn Bijl 6 (74' Hilal Ben Moussa -), Miguel Araujo 6, Ricardo van Rhijn 6.5, Nick Bakker 5.5, Caner Cavlan 6, Keziah Veendorp 6, Michael Chacon 5.5, Sergio Pena 6.5, Anco Jansen 4.5, Michael de Leeuw 7.5

Feyenoord: Nick Marsman 5.5, Bart Nieuwkoop 5.5 (83' Lutsharel Geertruida -), Uros Spajic 5, Marcos Senesi 6, Tyrell Malacia 6.5, Jens Toornstra 7.5, Orkun Kökcü  6, Mark Diemers 6.5, Steven Berghuis 6 (35' Naoufal Bannis 7), Bryan Linssen 5.5 (79' Eric Botteghin -), Luciano Narsingh 6

Man of the match: Jens Toornstra

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.