PSV herovert koppositie na zege dankzij invalkoning

19 december 2021, 18:41

PSV heeft zondagavond de koppositie weer overgenomen van Ajax. De Eindhovenaren waren te sterk voor RKC Waalwijk, dat eenvoudig opzij werd gezet door de formatie van Roger Schmidt (1-4). Yorbe Vertessen was met twee goals belangrijk voor de Eindhovenaren, die in de eerste helft wel Bruma en Ritsu Doan met blessures zagen uitvallen. Desondanks gaat PSV als koploper de laatste speelronde voor de winterstop in.

Doordat Ajax in De Klassieker aan het langste eind trok, wist PSV dat er gewonnen moest worden om de koppositie te behouden. Roger Schmidt koos er in Waalwijk voor om te starten met Cody Gakpo als spits. Bruma en Ritsu Doan begonnen op de flank. Doan was afgelopen week in de KNVB Beker tegen Fortuna Sittard (2-0 winst) twee keer trefzeker. De Japanner is momenteel in goeden doen, waarmee hij onder andere Carlos Vinícius en Yorbe Vertessen uit de basis houdt. De thuisploeg ging het proberen in een 5-3-2 systeem.

Ondanks het veldoverwicht creëerde de formatie van Roger Schmidt weinig kansen in het eerste halfuur en zag het ook nog eens twee spelers wegvallen. Bruma en Ritsu Doan moesten na een halfuur spelen allebei het veld verlaten, waardoor de voorhoede van PSV er weer heel anders uit kwam te zien. Vooral de blessure van Bruma oogde vervelend. De Portugees greep naar de hamstring. Een tegenvaller voor PSV, dat desondanks de wissels wel heel goed zag uitpakken. Tien minuten voor de rust was het Vertessen die met zijn linkerbeen verwoestend uithaalde en zijn ploeg op voorsprong zette: 0-1. De jonge Belgische vleugelaanvaller knalde de bal de kruising in en liet daarmee doelman Vaessen kansloos.

Zo had PSV, ondanks de blessures en de weinige kansen, alsnog voor de thee de voorsprong te pakken in het Mandemakers Stadion. PSV bleef erg gemakkelijk voetballen en leek vlak voor rust ook op een 0-2 voorsprong te komen. Mario Götze schoot van dichtbij binnen, maar de VAR van dienst constateerde dat daar buitenspel aan vooraf ging. Daardoor gingen beide ploegen met een 0-1 naar de kleedkamer.

RKC kreeg vervolgens wel wat momenten om gevaarlijk te worden, maar was niet nauwkeurig genoeg in de afronding. PSV was dat in de tegenstoot vervolgens wel, want Vertessen bekroonde zijn goede invalbeurt met een tweede goal. Uit een goal schoot de buitenspeler de bal beheerst over de doelman van de Waalwijkers heen: 0-4. Daar bleef het vervolgens niet bij want RKC kreeg van PSV, dat het wel welletjes vond, wat ruimte. Jens Odgaard, de beste man op het veld aan Waalwijkse zijde, tikte van dichtbij goed binnen: 1-4. Daarmee zette de spits dezelfde eindstand als in het vorige seizoen op het scorebord, waardoor PSV de koppositie weer heeft overgenomen van Ajax.

Opstellingen en beoordelingen:*

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 5, Saïd Bakari 6, Melle Meulensteen 5, Dario van den Buijs 5,5, Ahmed Touba 5, Alexander Büttner 5; Ayman Azhil 5 (74. Yssin Oukili -), Ilias Bel Hassani  4,5 (46. Thierry Lutonda 6), Vurnon Anita 5,5; Jens Odgaard 6,5, Finn Stokkers 5 (74. Michiel Kramer -).

PSV: Joël Drommel 6, Phillipp Mwene 7 (63. Jordan Teze 6), André Ramalho 6, Olivier Boscagli 6,5 (84. Armando Obispo -), Mauro Junior 6,5 (63. Philipp Max 5); Ibrahim Sangaré 6,5, Erick Gutiérrez 6,5, Mario Götze 6, Bruma 6 (28. Yorbe Vertessen 7,5) Cody Gakpo 7 (84. Marco van Ginkel -), Ritsu Doan 6,5 (26. Vinícius 5)

Man of the Match:  Yorbe Vertessen

*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen