Van Janssen tot Giakoumakis: deze spelers gingen Haller voor

17 december 2021, 18:03   Bijgewerkt: 16 mei 2022, 09:00
Foto: © ProShots

Sébastien Haller is met 21 doelpunten topscorer van het Eredivisieseizoen 2021-2022 geworden. Daarmee komt de Ivoriaan in een fraai rijtje te staan. De vraag is of Haller met een transfer gaat profiteren van deze titel of dat hij Ajax trouw blijft. Waar doet hij goed aan? Zo deden zijn voorgangers het in ieder geval in het buitenland. 

Georgios Giakoumakis 2020-2021 (26 goals)

Haller volgt de Griek Georgios Giakoumakis op als topscorer. De voormalig spits van VVV-Venlo verdiende een transfer naar Celtic en ging daar vrolijk door met scoren. In 21 wedstrijden was hij in de Schotse competitie goed voor dertien treffers. Deze cijfers zijn nog eens extra indrukwekkend als je opmerkt dat het om elf basisplekken gaat en een paar invalbeurten. 

Steven Berghuis & Cyriel Dessers 2019-2020 (15 goals)

Steven Berghuis en Cyriel Dessers hebben beiden hun geluk beproefd in het buitenland, maar waren daar niet bepaald succesvol. Dessers mislukte bij Racing Genk, terwijl Berghuis eerder bij Watford amper aan de bak kwam. Opvallend genoeg blijken beide spelers in de Eredivisie nog altijd uitstekend mee te kunnen. Berghuis bewijst een enorme meerwaarde te zijn voor Ajax, terwijl Dessers het geweldig heeft gedaan bij Feyenoord.

Luuk de Jong & Dusan Tadic 2018-2019 (28 goals)

Twee aanvallers die in het buitenland wel degelijk wat hebben laten zien, maar niet structureel. Tadic maakte in zijn eerste seizoenen indruk bij Southampton, maar moest het tegen het einde van die periode steeds vaker doen met een reserveplek. De Jong maakte Sevilla Europa League-winnaar met belangrijke goals in de halve finale en de finale en doet het ook bij FC Barcelona niet onverdienstelijk. 

Alireza Jahanbakhsh 2017-2018 (21 goals)

Kende een ongekend goed seizoen bij AZ, waarbij hij als buitenspeler topscorer werd van de Eredivisie. Zijn periode bij Brighton and Hove Albion liep uit op een grote teleurstelling. Voor bijna twintig miljoen vertrok hij naar Engeland, maar afgelopen zomer haalde Feyenoord hem voor een miljoen euro terug naar Nederland. Ook hier loopt het nog niet bepaald lekker bij de Iraniër.

Nicolai Jørgensen 2016-2017 (21 goals)

Had één fenomenaal seizoen bij Feyenoord, maar werd daarna al snel een 'lachtertje' in de Eredivisie. De spits kwam nauwelijks meer tot scoren en vertrok uiteindelijk naar Kasimspasa. Daar staat de Deen inmiddels stijf onderaan in de Turkse competitie en Jørgensen maakte twee treffers in dertien wedstrijden. En dan te bedenken dat hij ooit voor een gigantisch bedrag naar Engeland kon.

Vincent Janssen 2015-2016 (27 goals)

Aan de lopende band scoren bij Almere City, hetzelfde kunstje flikken bij AZ en uitgroeien tot international. Vincent Janssen had de wereld aan zijn voeten. Hij maakte een droomtransfer naar Tottenham Hotspur, waar hij redelijk begon, maar al snel werd duidelijk dat de Nederlander simpelweg het niveau niet had. Hij vluchtte naar Mexico, waar hij inmiddels al jaren speelt voor Monterrey. Daar staat hij nu op 22 treffers in 75 wedstrijden. Het leverde hem in ieder geval wel een voorselectie voor het Nederlands elftal op. 

Memphis Depay 2014-2015 (22 goals)

Werd uiteindelijk een van de weinig Eredivisie-topscorers die het wel maakte in het buitenland. Hoewel Manchester United nog een maatje te groot bleek, was Olympique Lyon wel precies zijn niveau. Na enkele fenomenale jaren in Frankrijk, dwong hij een transfer af naar het grote FC Barcelona. De Spaanse grootmacht draait voor geen meter, maar Memphis heeft het tot nu toe niet verkeerd gedaan. Twaalf doelpunten en twee assist uit 26 wedstrijden is de opbrengst.

Alfred Finnbogason 2013-2014 (29 goals)

Wellicht wel iemand die u een beetje uit het oog bent verloren, maar nog altijd actief in een grote competitie. Finnbogason werd bij Heerenveen topscorer van de Eredivisie, maar kon zijn belofte niet waarmaken bij Real Sociedad en Olympiakos Piraeus. Toch slaagde zijn carrière wel, door het bij Augsburg wel te laten zien. Enkele jaren was hij een prima presterende spits in de Bundesliga, maar de laatste jaren is zijn inbreng steeds minder geworden. 

Wilfried Bony 2012-2013 (31 goals)

Een in deze zomer transfervrije speler die als laatste clubs Al Ittihad, Al-Arabi en NEC had. Dat klink niet alsof Bony het heeft gemaakt na zijn tijd bij Vitesse. Niets is echter minder waar, want in de Premier League maakte hij grote indruk bij Swansea City. Hij scoorde aan de lopende band en dwong een transfer af naar Manchester City. Daar kwamen zijn kwaliteiten minder uit de verf en sindsdien is zijn loopbaan alleen maar bergafwaarts gegaan. Desalniettemin is Bony zeker een spits waar de Eredivisie trots op kan zijn.

Bas Dost 2011-2012 (32 goals)

Dost mag zeker worden bestempeld als een succesverhaal in het buitenland. Bij al zijn clubs leverde Dost, niet met goed voetbal maar met doelpunten. In Wolfsburg had hij een ongekende scoringsdrift in een bepaalde periode, bij Sporting maakte hij 93 treffers in 127 wedstrijden, bij Eintracht waren vijftien goals voor zijn doen wat karig en bij Brugge begon hij ook fenomenaal. Daar is de doelpuntenproductie inmiddels echter wat opgedroogd. De vraag is op de 32-jarige spits een terugkeer naar Nederland nog ziet zitten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

redacteur
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Giakoumakis, de eendagsvlieg, is met zijn 13 doelpunten wel topscorer van de schotse conpetitie geworden.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen