Westerveld legt Oranje-keepers langs meetlat: "Duidelijk de nummer één"

22 september 2022, 18:24
Foto: © ProShots

Een van de meest besproken posities in het Oranje van Louis van Gaal is momenteel die van doelman. De bondscoach nodigde liefst vier keepers uit voor de komende twee interlands, maar liet zijn voormalig eerste keus Justin Bijlow verrassend thuis. In gesprek met ESPN ging oud-doelman Sander Westerveld alle opties onder de lat langs. 

"Van Gaal wil hem prikkelen, omdat hij op dit moment niet zijn niveau van vorig jaar haalt", zei Westerveld over de afwezigheid van Bijlow. "Je ziet aan hem dat hij nu net te laat reageert, net niet goed staat en minder match-winning saves maakt. Voor Van Gaal een mooi moment om twee nieuwe keepers te testen en te zien of Bijlow mentaal sterk genoeg is. Ik denk dat hij dat wel is en weet zeker dat Bijlow gewoon bij de definitieve selectie zit van het WK."

Dat zal - als het aan Westerveld ligt - echter niet als eerste keeper zijn. "De vorm waarin Cillessen verkeert, met daarbij de ervaring bij het Nederlands elftal én het spelen op een WK, maakt hem voor mij duidelijk de nummer één. Ervaring in de Eredivisie is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een halve finale tegen Argentinië. Alleen hij heeft dat. Als je ziet hoe hij nu keept, dan is hij echt in topvorm. Daarbij kan hij prima meevoetballen, dus hij is echt het complete plaatje"

Noppert, Pasveer en Flekken

Van de overige drie namen is Andries Noppert de meest opvallende. "De bondscoach wil hem gewoon een keer zien, maar ik vraag me af of hij gaat spelen. Waarschijnlijk willen ze hem nu testen voor het geval Bijlow en/of Cillessen geblesseerd raakt. Die zijn redelijk blessuregevoelig en Van Gaal wil niet naar Qatar met spelers die hij niet kent. Ik vind het een logische keuze om hem achter de hand te houden. Ik snap alleen niet dat mensen het hebben over een mogelijke penaltykiller, want hij heeft in zijn leven slechts drie penalty's tegengekregen, waarvan hij er eentje hield. Ik denk dat er betere opties zijn dan hij." 

Lees ook: Van Gaal stelt Noppert teleur voor Nations League-duel met Polen

"Pasveer heeft het voordeel ten opzichte van alle andere Nederlandse doelmannen dat hij al twee jaar op rij in de Champions League speelt. Dat is Europees topniveau, waar hij het laat zien", zei Westerveld over de Ajax-doelman. Flekken zag hij eerder niet sterk spelen in Oranje, maar daarmee is hij nog niet afgeschreven. "Als je in de Bundesliga speelt en vijf keer de nul houdt, moet je een goede keeper zijn. Toch, als ik Van Gaal was, zou hij niet mijn eerste keuze zijn, omdat hij minder ervaring heeft. Internationaal en bij Oranje."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen