Van Basten adviseert één wissel: "Hij was vanavond niet best"

21 november 2022, 21:15

Marco van Basten zou in de volgende wedstrijd van het Nederlands elftal Matthijs de Ligt vervangen door Jurriën Timber. De 23-jarige verdediger had het volgens de oud-voetballer zichtbaar lastig tegen Senegal en was vooral in balbezit niet van toegevoegde waarde. Na afloop van de wedstrijd analyseert Van Basten het optreden van De Ligt bij de NOS.

"Je ziet dat hij bezig is om het meeste op kracht te doen. Daarin maakt hij toch te veel fouten", begint Van Basten. "Hij moet wat relaxter gaan spelen, vind ik. Je ziet aan de bal dat hij liever niet wil meespelen. Als je het vergelijkt met Timber, heb je met Timber misschien wel een speler die de laatste wedstrijden bij Ajax slecht speelde, maar wel meer voetbal biedt. Ik vind hem verdedigend ook niet zo gek veel minder", concludeert de voormalig topspits, die hard is in zijn oordeel over De Ligt. "Ik vond Matthijs vandaag niet best. Dat vind ik jammer, want het is een jongen met veel potentie. Maar hij is duidelijk geen betere voetballer geworden dan twee jaar geleden. Timber helpt aan de bal juist een ander. Als iemand de bal heeft, loopt hij vrij. Als hij aan de bal is, ziet hij de juiste oplossingen."

Bondscoach Louis van Gaal is positiever over het optreden van De Ligt tegen Senegal. Wanneer gevraagd of hij had overwogen de verdediger te wisselen vanwege zijn gele kaart, is hij duidelijk in zijn antwoord. "Als je al geel hebt, wil dat niet zeggen dat een ervaren speler als Matthijs tegen een tweede gele kaart aanloopt. Ik had het kunnen doen, maar ik wilde de wissels op zak houden", aldus Van Gaal, die zijn wedstrijdplan met De Ligt verdedigend goed zag uitpakken. "Waarom hij vandaag speelde, kon je duidelijk zien: de kopkracht."

De Ligt kritisch op zichzelf

De Ligt zelf erkent dat hij niet zijn beste wedstrijd heeft gespeeld. "Ik had het lastig", geeft de verdediger toe. "Ik ben geen rechtsback, maar ik kwam vandaag wel vaak als rechtsback te voetballen. Helemaal omdat ik bij Bayern aan de linkerkant speel, is dit even wennen en compleet anders voor me. Helemaal tegen een vleugelspeler is het lastig." Of hij zijn basisplaats behoudt, weet De Ligt nog niet. "Misschien is iemand als Timber ook wel beter geschikt voor de rol die Van Gaal wil."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen