WK levert Eredivisie miljoenen op, spekkoper Ajax pakt record

20 december 2022, 11:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De FIFA heeft een bedrag van 236 miljoen euro gereserveerd als tegemoetkoming aan clubs die spelers hebben moeten afstaan aan de deelnemende landen op het WK in Qatar. Van dat bedrag vloeit ruim zes miljoen euro over naar de Eredivisie. Ajax krijgt veruit het grootste deel van de vergoeding op de bankrekening bijgeschreven. 

Record

De Amsterdammers kunnen een bedrag van 3,58 miljoen euro tegemoet zien, zo blijkt uit de cijfers van de FIFA. Dat krijgt het niet alleen voor de huidige spelers die in Qatar actief waren. Voor oud-spelers verkocht ná het seizoen 2020-2021 ontvangen clubs ook een derde van de totale vergoeding, waardoor bijvoorbeeld Nicolas Tagliafico, Lisandro Martínez en Antony de club alsnog een geldbedrag opleveren met hun deelname aan de mondiale eindronde. Ajax verdient met 704.000 euro voor oud-spelers zelfs het meeste van alle clubs ter wereld aan de deelname van voormalige spelers.

Ajax neemt van alle 397 clubs die een vergoeding ontvangen de achtste stek in op de ranglijst van meestverdienende clubs. Die lijst wordt aangevoerd door het Engelse Manchester City, dat met 5,36 miljoen nipt meer ontvangt dan nummer twee FC Barcelona dat het met 5,34 miljoen moet doen. Bayern München completeert de top drie met een bedrag van 4,97 miljoen euro. 

Verreweg het grootste gedeelte van het totale FIFA-budget komt terecht in de toch al niet armlastige Engelse Premier League. Met 47,94 miljoen euro blijft het nummer twee Spanje (26,14 miljoen) en nummer drie Duitsland (23,7 miljoen) ruim voor. Italië plaatste zich als regerend Europees kampioen niet voor het WK, maar de Italiaanse clubs mogen met 19,67 miljoen toch een fors bedrag verdelen. De 6,32 miljoen euro die de Eredivisie ontvangt zijn goed voor een elfde stek, net achter België dat 6,43 miljoen euro mag verdelen. 

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen