KNVB heeft eindelijk beet: De Jong gaat topfunctie bekleden

4 januari 2023, 16:06   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De KNVB heeft een nieuwe directeur topvoetbal gevonden. De Nederlandse voetbalbond is in haar zoektocht uitgekomen bij Nigel de Jong. Dat heeft de KNVB zojuist bekendgemaakt. De voormalig voetballer van onder meer Ajax, Manchester City en het Nederlands elftal wordt de opvolger van Nico-Jan Hoogma.

De Jong kijkt er reikhalzend naar uit aan de slag te gaan in zijn nieuwe functie, waarin hij het Nederlandse topvoetbal 'verder wil helpen verbeteren, bij de mannen en de vrouwen'. "Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie. Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring. Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken. Het is zeventien jaar geleden dat ik Nederland verliet, maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen. En ik ben er voor mijn gevoel altijd onderdeel van gebleven. Het is een grote eer en ik ga hier, samen met anderen, de beste invulling aan te geven", klinkt het namens de nieuwe directeur topvoetbal op de website van de KNVB.

De Jong heeft een rijke loopbaan als voetballer achter de rug. De geboren Amsterdammer brak begin deze eeuw door in de hoofdmacht van Ajax en maakte een paar jaar later de overstap naar HSV. Na drie jaar bij de club uit Hamburg tekende De Jong een contract bij Manchester City, alvorens ook nog het shirt te dragen van AC Milan, Los Angeles, Galatasaray, FSV Mainz 05 el Al-Ahli SC. De Jong beëindigde zijn loopbaan in de zomer van 2021, nadat hij ook nog even voor Al-Shahania had gespeeld. De Jong droeg in zijn loopbaan 81 keer het shirt van het Nederlands elftal. In 2010 had de fanatieke middenvelder een basisplaats in het elftal van Bert van Marwijk, dat in de finale in Zuid-Afrika zijn meerdere moest erkennen in Spanje. Vier jaar later eindigde De Jong met Oranje derde in Brazilië. Nu keert De Jong dus in een bestuurlijke rol terug in het Nederlandse voetbal.

Lange en moeizame zoektocht

De Jong wordt dus de opvolger van Hoogma, die eind 2021 al had besloten zijn in 2022 aflopende contract niet te gaan verlengen. De zoektocht naar een opvolger heeft de KNVB veel tijd gekost. Niet iedereen stond te springen om de nieuwe directeur topvoetbal te worden. Dat schrijft De Telegraaf althans. Volgens de krant sprak de KNVB onder andere met Earnest Steward en Mo Allach, maar zij zagen een functie bij de bond niet zitten. Nu heeft de KNVB dus wél beet.

'Met De Jong komt in Zeist iemand binnen die is gepokt en gemazeld als profvoetballer, maar als bestuurder nog alle ervaring mist. Volgens de beleidsbepalers bij de KNVB is dit geen probleem en zullen de nieuwe bondscoach Ronald Koeman, directeur voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven en Aloys Wijnker als manager voetbalbeleid KNVB De Jong begeleiden', schrijft De Telegraaf. De Jong kent in ieder geval een rustige start als directeur topvoetbal. Hij hoeft immers geen nieuwe bondscoach aan te stellen. Ronald Koeman tekende in april van dit jaar al een meerjarig contract als opvolger van Louis van Gaal. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik zet toch mijn vraagtekens of Nigel de Jong nou echt de kwaliteiten heeft voor een bestuurlijke functie. Ja hij is een goede voetballer geweest bij verschillende clubs in verschillende landen en International. Je moet toch echter wel meer hebben dan een voetbal achtergrond naar mijn mening. Ik vind het een rare keuze.

Hops
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Geweldig weer goed bezig haal maar weer een neuzen lul aan heel goed bezig in Zeist . Misschien kunnen jullie beter naar die Neuzen stad verhuizen

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Daar hebben we de Calimero van de week! Als je kunt lezen dan zie je dat ze eerst onder andere hebben gepraat met Earnest Steward en Mo Allach, allebei mensen zonder Ajax achtergrond. Bovendien staat er ook nog bij dat ze moeite hebben gehad om úberháupt iemand te vinden die interesse heeft. Jankerd eerste klas!

ikkejaja
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Man man hoe simpel kan je zijn zeg?!?! Dat je niet in een hoekje gaat staan janken joh zieltje!!! 🤔👌

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De jpng lijkt me geen type voor dit . Maar goed ik laat me verrassen

TopCoach
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Misschien ben ik gek...maar is bestuurlijke ervaring niet belangrijker dan of je goed gevoetbald hebt??????

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen