FC Volendam verrast: Jonk niet langer hoofdcoach, 31-jarige Duitser vervanger

16 juni 2023, 22:04   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Verrassend nieuws uit Volendam: nadat Wim Jonk het seizoen uitstekend afgesloten heeft met de veertiende plaats in de Eredivisie, gaat hij na dit seizoen in een andere rol verder bij Het Andere Oranje. Hij wordt overkoepelend verantwoord in de rol van Technisch Manager Betaald Voetbal, terwijl Matthias Kohler (31) de nieuwe hoofdtrainer wordt. Hij was afgelopen seizoen al assistent-coach van Jonk in het vissersdorp.

"Jonk werkt in zijn nieuwe rol samen met technisch directeur Jasper van Leeuwen en wordt leidinggevend over de trainers en rode draad van het eerste elftal en Jong FC Volendam", licht de club toe in het statement. "Dit behelst het bewaken van de speelwijze en methodologie, het coachen en inspireren van de trainers en het ondersteunen van de individuele spelersontwikkeling. Daarbij zal Jonk ook helpen bij de verdere uitrol van de strategie van de club en wordt hij één van de ambassadeurs van het nieuwe duurzaamheidsplatform Orange Circle."

Jonk blijft als 'klankbord en adviseur' nog wel betrokken bij het eerste elftal, maar is niet langer de eindverantwoordelijke. Ook wordt de rest van de technische staf nog verder ingevuld de komende tijd. “Ik heb mijzelf de vraag gesteld of ik door wilde in precies dezelfde rol, met de nadruk op het ritme van wedstrijd naar wedstrijd en alle details. Of dat ik op iets meer afstand zou moeten nemen en de grotere lijnen bewaken. Op dit moment in mijn loopbaan bij FC Volendam, na vier jaar hoofdtrainerschap, voelt dat laatste voor mij beter", licht Jonk zijn keuze toe.

"De club moet niet afhankelijk zijn van mijn persoon als hoofdtrainer en als technisch manager kan ik meer toevoegen aan het fundament van de club. Daarbij geeft dit ook een stuk afwisseling en nieuwe energie. Met Matthias hebben we een uitstekende opvolger al in huis, hij weet precies hoe we werken dus de continuïteit is gewaarborgd. Ik heb er alle vertrouwen in dat het eerste elftal bij Matthias in goede handen is en ik zal hem met raad en daad bijstaan", aldus de oefenmeester.

Kohler is weliswaar jong, maar niet onervaren: hij werkte eerder onder meer bij de Duitse voetbalbond (DFB) en Ajax Cape Town en was afgelopen seizoen al actief in de staf van FC Volendam. “Ik ben trots en vereerd dat ik het stokje van Wim mag overnemen", aldus Kohler. "Tegelijkertijd is deze wijziging voor ons niet zo spannend. De rollen veranderen, maar de samenwerking blijft en ook de uitdaging blijft hetzelfde. Die kunnen we alleen succesvol realiseren als we het sámen blijven doen met positieve energie en maximale inzet. Dat betekent met alle collega’s, spelers én de fans die onze twaalfde man zijn geweest. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen en we gaan er alles aan doen om FC Volendam nog verder op de kaart te zetten.”

Of de ontwikkelingen van het huidige seizoen nog meegespeeld hebben in zijn besluit, is onduidelijk. Het was een tijdje behoorlijk onrustig rondom de positie van Jonk. Dat had onder meer te maken met de manier van spelen, die vooral in de eerste seizoenshelft als te roekeloos werd ervaren. Na de winterstop deed Jonk een aantal aanpassingen en met succes: een kansloze laatste plek werd omgezet in knappe handhaving. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen