UEFA grijpt in en haalt VAR na omstreden penalty in Parijs van Europees duel

29 november 2023, 15:35   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De UEFA heeft besloten om Tomasz Kwiatkowski, die dinsdagavond als VAR dienstdeed bij de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Newcastle United, woensdag vrijaf te geven. Na ingrijpen van de Pool kregen de Fransen diep in blessuretijd een omstreden penalty, waardoor het duel in een 1-1 gelijkspel eindigde.

De belangen waren dinsdag groot in het Parc des Princes. PSG begon met een voorsprong van twee punten op Newcastle aan de wedstrijd, bij een nederlaag was de steenrijke club uit de Franse hoofdstad als nummer drie van de poule de zesde en laatste speelronde ingegaan en zou uitschakeling dus dreigen. Dat verlies leek er ook te gaan komen, tot Kwiatkowski ingreep in de zesde minuut van de blessuretijd.

Op dat moment riep de videoscheidsrechter zijn landgenoot Simon Marciniak naar de kant om een mogelijke handsbal van Newcastle-speler Tino Livramento opnieuw te bekijken. De Engelsman beroerde de bal, zo blijkt uit de beelden, wel degelijk met zijn arm in de eigen zestien, maar omdat het speeltuig daar via zijn borst belandde lijkt een penalty binnen de regels een té zware straf. Helaas voor de Engelsen en gelukkig voor de Fransen vond Marciniak dat niet en legde hij de bal op de stip, waarna Kylian Mbappé de eindstand op 1-1 bepaalde, waardoor niet PSG maar Newcastle nu moet vrezen voor een vroegtijdige exit in het miljardenbal.

Kwiatkowski zou woensdag opnieuw plaatsnemen achter de monitor, deze keer bij de wedstrijd tussen Real Sociedad en Red Bull Salzburg. De UEFA heeft hem echter vervangen door de Duitser Marco Fritz, schrijft de Engelse krant The Telegraph. Hoewel dat niet officieel naar buiten wordt gebracht, suggereert de UEFA daarmee volgens de krant dat de beslissing van Kwiatkowski 'een fout' was.