PSV duwt Feyenoord richting titel met zege op mat Ajax

23 april 2017, 18:39   Bijgewerkt: 23 april 2017, 18:48

Na een bewogen voetbaldag kan de champagne alvast koud gezet worden in Rotterdam-Zuid. Omdat Ajax na de glorieuze wedstrijd tegen Schalke 04 geen punt overgehouden heeft aan de topper tegen PSV (1-0, doelpunt Jürgen Locadia) en Feyenoord met 0-2 bij Vitesse won, is het gat tussen de rivalen vier punten en lijkt de titelstrijd derhalve beslist te zijn.

Toen de uitslag van Vitesse - Feyenoord omgeroepen werd in het Philips Stadion, was er voorzichtig gejuich te horen bij de fans van PSV. De Eindhovense supporters lijken Feyenoord de landstitel (de eerste sinds 1999 voor de Rotterdammers) meer te gunnen dan dat ze dat Ajax doen. Op het veld was dat ook zichtbaar: PSV wilde maar wat graag een stokje steken voor een Amsterdams kampioensfeest. Dat lijkt gelukt te zijn. De ploeg van Phillip Cocu was dominant en zegevierde dankzij een rake vrije trap van Locadia met 1-0.

Ajax was niet veel, misschien wel niets, minder dan PSV, dat moet gezegd worden. Desalniettemin leek vermoeidheid troef te zijn bij de formatie van Peter Bosz. De inspanning van donderdag, toen Schalke 04 knap uit de Europa League gekegeld werd, liet zich voelen bij Ajax, waar Kasper Dolberg weer in de spits begon maar verder niets gewijzigd werd. Dat de uitputtingsslag in Gelsenkirch zijn tol eiste, bleek vooral aan de vleugelaanvallers. Bertrand Traoré werd voor rust al geblesseerd naar de kant gehaald, de weinig energieke Amin Younes kwam na de rust niet meer uit de kleedkamer.

Met het fysieke voordeel in het achterhoofd begon PSV met power en initiatief aan de topper. De Eindhovenaren kwamen aanvankelijk echter niet veel verder dan schoten vanuit de tweede lijn, terwijl Ajax meermaals gevaarlijk was vanuit de omschakeling. Na 25 minuten spelen was de eerste grote mogelijkheid voor PSV meteen raak. Kevin Blom zag een overtreding van Matthijs de Ligt op Steven Bergwijn, waarna Locadia van een metertje of twintig mocht aanleggen. De spits, die ten faveure van Luuk de Jong in de punt stond, schoot feilloos raak in de linkerbovenhoek: 1-0.

Ajax zag de schaal uit het zicht raken en moest daarom flink aan de bak. De Asterdammers creëerden de nodige kansen, maar het ontbrak aan absolute stootkracht. Hakim Ziyech wilde voor rust nog hetzelfde kunstje flikken als Locadia, maar Jeroen Zoet tikte diens vrije trap over. Lasse Schöne mikte een meter naast, alvorens Blom floot voor de rust.

In de tweede helft wilde PSV doordrukken, terwijl Ajax volle bak ging om een deceptie te voorkomen. Beide scenario's lukten niet: PSV ontbeerde finesse en Ajax had niet de energie om drie broodnodige punten uit het vuur te slepen. Over vuur gesproken: vlak na de theepauze was de helft van de tribunes achter rook verscholen, omdat een aantal PSV-fans met flinke, zwarte rookpotten protesteerden tegen het uitdelen van stadionverboden.

Waar PSV te slordig was om de uitstekende countermogelijkheden te verzilveren, had Ajax het vizier niet op scherp staan. De sterk ingevallen David Neres was de gevaarlijkste man aan de zijde van de runner-up, waar Schöne en Ziyech het een aantal keren tevergeefs van afstand probeerden. Namens PSV was Bergwijn dicht bij succes, maar hij kon niet profiteren van een korte terugspeelbal van Matthijs de Ligt. Het bleef bij 1-0 en dat leidde tot frustraties bij Ajax, waar Justin Kluivert een natrappende beweging maakte richting matchwinner Locadia, die een publiekswissel kreeg. De beladen topper werd afgesloten met een megakans voor Joshua Brenet, die deze wel om zeep hielp.

Omdat PSV voor het eerst dit seizoen een topper gewonnen heeft en Ajax voor de eerste keer ten onder ging in een topper, staat Feyenoord nu vier punten voor op Ajax. PSV staat op haar beurt nog drie punten in de schaduw van de Amsterdammers, maar hebben nog wel een beduidend minder doelsaldo. Feyenoord kan volgende week kampioen worden tegen Excelsior (uit) en speelt daarna ook nog tegen Heracles Almelo. Ajax treft nog Go Ahead Eagles (thuis) en Willem II (uit).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen