Beenhakker over ontslag Cocu: "Gaat ook om cultuur"

31 oktober 2018, 07:51

Leo Beenhakker denkt dat het probleem van Phillip Cocu bij Fenerbahçe vooral zat in de manier waarop hij zijn voetbalfilosofie verkondigde. De ervaren oefenmeester weet als geen ander hoe het is om in een nieuwe, vreemde omgeving te werken en zag de voormalig PSV-trainer worstelen. "Ik twijfel niet aan de trainerskwaliteiten van Frank, Phillip en noem ze allemaal maar op, maar het gaat er ook om hoe je je verdiept in een andere cultuur."

Dat stelt de inmiddels 76-jarige Beenhakker in Trouw. "In mijn eerste week bij Real Madrid, waar ik in 1986 als trainer begon, werkte ik samen met assistent Vicente del Bosque, iemand die het later ook wel aardig heeft gedaan, geloof ik. Van hem hoorde ik iets wat ik de rest van mijn leven nooit zal vergeten. Namelijk: coachen is voor vijftig procent voetbalmanagement en voor vijftig procent mensenmanagement", aldus Beenhakker.

Een les die hij zijn hele leven bij zich droeg. "Als trainer bracht ik constant dezelfde boodschap - want dat was mijn voetbalfilosofie - maar de manier waarop mijn woorden geïnterpreteerd werden, was telkens weer anders. Dat is niet zo makkelijk, kan ik je melden."

De grootste cultuurshock kreeg Beenhakker in 2006, toen hij vanuit Trinidad en Tobago aan het werk ging in Polen. "Ik ging van Bob Marley & The Wailers naar een land waar mensen calimerogedrag vertoonden: zij zijn groot en ik ben klein. Een andere cultuur is niet per se beter of slechter. Het is alleen anders. Je moet haar proberen te begrijpen door je erin te verdiepen. En, ook niet onbelangrijk, je moet er een beetje gevoel voor hebben."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen