Nieuwe tik voor Italië: 'Duidelijk waarom het ontbreekt in Qatar'

20 november 2022, 22:40

De Italiaanse nationale ploeg kroonde zich ruim een jaar geleden nog tot Europees Kampioen, maar slaagde er een paar maanden later niet in zich te plaatsen voor het WK in Qatar. Dat de ploeg van Roberto Mancini nog heel ver verwijderd is van haar topvorm, bleek zondagavond in het Ernst Happelstadion in Wenen. Daar werd met 2-0 verloren van Oostenrijk.

Italië veroverde in juli 2021 toch enigszins verrassend de Europese titel. De ploeg van Mancini was in de finale op Wembley na strafschoppen te sterk voor Engeland. Daarmee leken de Italianen, nadat zij zich niet hadden geplaatst voor het WK van 2018 in Rusland, terug van weggeweest. Maar een paar maanden na de triomf in Londen bleek niets minder waar. Italië geraakte in de play-offs voor een WK-ticket niet voorbij het nietige Noord-Macedonië en moest voor de tweede opeenvolgende keer een streep zetten door WK-deelname.

In september verzekerden Mancini en co zich weliswaar van een ticket voor de Final Four van de Nations League, maar het moge duidelijk zijn dat het lek nog lang niet boven is. Zondagavond sloeg Italië een modderfiguur tijdens de vriendschappelijke ontmoeting met Oostenrijk. Italië, dat afgelopen woensdag nog met 1-3 te sterk was voor Albanië en in Wenen met onder meer Gianluigi Donnarumma, Leonardo Bonucci, Nicolo Barella en Marco Verratti aan de aftrap verscheen, stond al na zes minuten met 1-0 achter. Xaver Schlager was de maker van de vroege Oostenrijkse openingstreffer.

Alaba

De Oostenrijkers konden in de eerste helft naar hartenlust aanvallen en dat resulteerde tien minuten voor het rustsignaal in een verdubbeling van de score: David Alaba maakte er op schitterende wijze 2-0 van. Mancini had genoeg gezien en greep stevig in: bij aanvang van de tweede helft maakten Mateo Pessina, Giorgio Scalvini, Federico Chiesa én Nicolo Zaniolo allemaal hun entree. Maar het uitgebreide wisselen van Mancini maakte weinig verschil. Oostenrijk hield stand en trok de 2-0 voorsprong over de streep. Bij de Oostenrijkers viel PSV'er Philipp Mwene nog in, ook Ajacied Florian Grillitsch maakte als invaller zijn opwachting.

In maart begint Italië aan de jacht op een startbewijs voor het EK van 2024 in Duitsland. De regerend Europees kampioen mag haar borst natmaken. Ze neemt het in de kwalificatiereeks immers op tegen Malta, Noord-Macedonië, Oekraïne én Engeland. De eerste wedstrijd is meteen tegen de Engelsen.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen