AZ maakt geen fout en nadert koploper Feyenoord tot twee punten

22 januari 2023, 18:47   Bijgewerkt: 22 januari 2023, 19:43

AZ heeft Fortuna Sittard zondag eenvoudig met 3-1 aan de kant gezet in een duel dat vooral voor rust boeide. Dankzij de derde Alkmaarse treffer vroeg in de tweede helft was het duel al snel beslist. AZ werpt zich door deze driepunter op als eerste belager van koploper Feyenoord.

Na het sterke optreden van de Alkmaarders in Heerenveen (0-2) van vorige week was het in het eigen AFAS Stadion deze zondag ook al snel raak. Een goed aangesneden voorzet van Jens Odgaard werd in de vierde minuut vrij ingekopt door specialist Dani de Wit. Dat Fortuna hardleers was, bleek kort erna toen Vangelis Pavlidis voorrang kreeg en de bal tegen de touwen had moeten koppen. Dat liet hij na, waarna Fortuna een buitenkansje wel benutte. Zinho Vanheusden, die de geblesseerde Sam Beukema verving in het hart van de verdediging, hield ongelukkig in het eigen strafschopgebied vast en moest dat bekopen met een strafschop. Met dat buitenkansje wist Burak Yilmaz wel raad en zo was de stand alweer gelijk een dikke tien minuten.

Waar de hoge druk van Fortuna leidde niet tot meer kansen, bleef AZ gevaarlijk via de flanken. Succes via die flanken boekten de Alkmaarders via Jens Odgaard. Zijn dreigende dribbel naar binnen en daaropvolgende harde schot werd via het lichaam van Ximo Navarro van richting veranderd, waarna doelman Ivor Pandur zich kansloos wist. Iñigo Cordoba dacht dat trucje in Fortunees voordeel te kunnen herhalen, maar debuterend doelman Mathew Ryan reageerde alert in de korte hoek, waarna de rust werd bereikt met een 2-1 tussenstand.

Kort na rust waren Cordoba en Jesper Karlsson gevaarlijk met schoten van afstand, waarna het Pavlidis was die het meest attent reageerde op een voorzet van Yukinari Sugawara. Zo was al vroeg in de tweede helft aardig bekend wie dit treffen zou gaan winnen. Waar Fortuna aanvallend nauwelijks iets wist te creëren, daar speelde AZ prima positiespel en bleef het via de zijkanten gevaarlijk. Uit een van die momenten was het Djordje Mihailovic, die in de eerste helft de geblesseerde De Wit al verving, met een gevaarlijk schot van afstand die bijna raak schoot.

Julio Velázquez greep in en wisselde een kwartet spelers om aanvallend nog iets te forceren. Geholpen door een laconiek AZ werd Fortuna daadwerkelijk iets dreigender, maar het leidde niet tot de gewenste aansluting. Thomas Buitink, gehuurd van Vitesse, was nog het dichtstbij, maar zijn inzet verdween over het doel van de foutloze Ryan.

Man of the Match: Tijjani Reijnders

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen