Vijf opties voor Ajax om aan te stellen als opvolger Schreuder

27 januari 2023, 08:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax moet op zoek naar een nieuwe trainer. Alfred Schreuder werd donderdagavond de wacht aangezegd en Edwin van der Sar gaf te kennen dat de Amsterdammers hard op zoek gaan naar een nieuwe eindverantwoordelijke. Hij leek te zinspelen op een trainer voor de rest van dit seizoen, maar hield een coach voor de lange termijn ook als optie open. FCUpdate.nl zet vijf opties voor Ajax op een rijtje.

1. Louis van Gaal

Tijdens de persconferentie gaf Edwin van der Sar min of meer aan dat Ajax 'zomaar eens' bezig zou kunnen zijn met een opvolger tot het einde van dit seizoen. Hoewel Van Gaal aangegeven heeft geen club meer te willen doen, is hij in zijn laatste periode niet fijn vertrokken uit de Johan Cruijff ArenA. Gaat hij nog een keer zijn club aan een aantal prijzen helpen? De boel op scherp zetten is in elk geval wel aan Van Gaal besteed. Aangezien de landen nog niet hebben gebeld voor het bondscoachschap, zou het zomaar een optie kunnen zijn. 

Lees ook: 'Ajax was al langer bezig met zoektocht naar opvolger Schreuder' 

2. Peter Bosz

Als Van der Sar zijn trots opzij zet, dan is een terugkeer van Bosz bij Ajax wellicht een optie. Het is een publiek geheim dat Bosz vertrok uit de hoofdstad omdat Van der Sar niet aan zijn wens wilde voldoen wat betreft de technische staf. Zodoende zat de coach die Ajax naar de Europa League-finale loodste er slechts een jaar. Na zijn vertrek uit Amsterdam was hij niet echt succesvol in het buitenland en dus is hij beschikbaar voor de lange termijn. Of moet dan eerst Van der Sar ook sneuvelen?

3. John Heitinga

De coach van Jong Ajax was openlijk in beeld om de technische staf van Schreuder aan te vullen, maar nu de coach helemaal is vertrokken, ligt de weg naar het hoofdtrainerschap open. In Amsterdam zijn ze zeer te spreken over de ontwikkeling van de voormalig verdediger, die samen met René Meulensteen naar voren geschoven werd. Laatstgenoemde belde uiteindelijk af omdat de Australische bond hem niet wil laten gaan. Meulensteen is de rechterhand van Graham Arnold bij The Socceroos.

Lees ook'Bijna hele Ajax-selectie ontevreden over staf; verandering aanstaande'

4. Henk ten Cate

In de categorie van Louis van Gaal: hij kan de boel op scherp zettn, is direct en duidelijk, durft keuzes te maken en is een echte Amsterdammer. Anders dan Frank de Boer, die met Ajax veel succesvoller was dan Ten Cate, is de 68-jarige trainer in zijn communicatie glashelder. De ervaren oefenmeester is direct beschikbaar. Het enige nadeel kan zijn dat hij in het verleden als coach ook Schreuder onder zijn hoede had en met hem een goede relatie heeft. Moreel gezien kan dat voor Ten Cate om die reden moeilijk zijn om het stokje van hem over te nemen. 

5. Een buitenlandse coach?

Mauricio Pochettino zal door de 3-2 zege op Ajax in de halve finale van de Champions League altijd herinnerd worden aan die ene wedstrijd in Amsterdam. Maar zijn manier van voetballen past uitstekend bij Ajax en bovendien zit hij al een tijdje zonder club. Normaliter is zo'n coach niet haal- en betaalbaar voor Ajax, maar wellicht heeft hij wel oren naar deze baan aangezien hij al een tijdje zonder club zit. Voor opties als Luis Enrique, Joachim Löw en Zinédine Zidane valt hetzelfde te zeggen, al is de kans op hun komst wel heel klein – ondanks dat Ajax zich volgens verschillende geruchten wel zou richten op een buitenlandse oefenmeester.

Lees ook'Ajax richt zich bij ontslag Schreuder 'in principe' op buitenlandse trainer'

Reacties

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mijn eerste keus is Pochettino en anders Frank om het seizoen af te maken .

DIESEL72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

EERSTE KEN IK NIET FRANK DE BOER VOOR ELFTAL ZETTEN HEEFT HET GOED GEDAAN BY AJAX DAN ALLE ZOMER AAN KOPEN VAN VORIG JAAR ER UIT TRAPPEN BEJAARDE SPELERS EN KEEPERS OOK NET ALS DIRECTIE EN VAN DE SAR

Folcwijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik denk dat het Heitinga wordt. Hij is de enige op wie Van der Sar overwicht heeft of denkt te hebben. Die anderen lachen hem keihard uit!

DIESEL72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

HELLEMAAL MEE EENS EN VAN DE SAR ER UIT TRAPPEN

guest
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Geen John, geen Henk aub.....hebben we al gehad joh.....

DIESEL72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

FRANK DE BOER

0laf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ten Cate heeft nooit last van principes gehad. Die past er wel.

AKers21
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Van Gaal is een prima keuze 5 verdedigers en de 0 zien te houden..... Die man heeft net ons WK verziekt met zijn afbraakvoetbal

Appeltje
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik hoop dat Heitinga het goed gaat doen, en dat hij Bogarde terughaalt.

DIESEL72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

HOOP IK OOK ECHTE AJAX MENSEN

DIESEL72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

AJAX MOET BEZEM DOOR ELFTAL HALEN DURE ZOMER AAN KOPEN DIENIETS PRESTEREN ER UIT TRAPPEN BEJAARDE SPELERS EN KEEPERS TADIC OOK NATUURLYK AJAX MOET EIGEN JEUGT SPELERS IN ZETTEN

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen