Voetballers vaker gelinkt aan seksueel geweld: "Geen normale emotionele ontwikkeling"

28 februari 2023, 18:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Achraf Hakimi is de volgende topvoetballer die beschuldigd is van seksueel geweld. De rechtsback van Paris Saint-Germain wordt door een 23-jarige vrouw uit Fontenay-sous-Bois beschuldigd van verkrachting en de vraag is dan ook wat de oorzaak is van het grote aantal gevallen binnen de topsport. Onderzoekster Tine Vertommen geeft bij het Belgische radioprogramma De Wereld Vandaag uitleg over de ontwikkelingen in het voetbal. 

De verdenkingen tegen Hakimi zijn helaas niet uniek onder topvoetballers. Onder meer Benjamin Mendy (Manchester City), Ronaldinho (clubloos), Mason Greenwood (Manchester United), Dani Alves (UNAM) en Thomas Partey (Arsenal) gingen de Marokkaanse verdediger al voor. "Je leest inderdaad vaker over dit zaken in de media, maar we weten niet of het ook effectief vaker gebeurt, want er zijn geen cijfers over", legt Vertommen uit. 

"Sinds de #metoo-beweging is het maatschappelijk debat rond seksueel geweld toegenomen. Voetbal is een sector waar veel schijnwerpers op staan, dus zodra een voetballer erbij betrokken raakt, komt het sneller in de media dan als het bij een anoniem persoon gebeurt", geeft Vertommen deels een verklaring voor de recente media-aandacht. Toch legt de criminoloog ook uit dat de omgeving van jonge profvoetballers een grote rol speelt. 

"Topvoetballers groeien op in een heel specifiek milieu. Ze maken geen normale emotionele en seksuele ontwikkeling mee. Ze hebben weinig "oefenmomenten" gehad als het over normale sociale relaties gaat."

Toch wil Vertommen geen excuses maken voor de professionals die zich misdragen. "We mogen dit gedrag zeker nooit goedpraten, maar we moeten toch eens bekijken hoe we beter kunnen omgaan met jonge profvoetballers." De enorme industrie die achter het voetbal schuilt, draagt volgens haar bij aan het gedrag. "Vanaf jonge leeftijd is de entourage gefocust op de economische waarde van de speler. Ze zien eerst het talent en daarna pas de persoon. Een sporter wordt dan herleid tot een commercieel product."

Oplossing zit in de omgeving

Volgens Vertommen is de enige manier om het gedrag van de voetballers te veranderen dan ook het begeleiden van jonge talenten gedurende hun emotionele ontwikkeling. "Er zijn al grote stappen gezet als het over de juridische en financiële omkadering gaat van deze talenten, maar er moet nog een tandje bijgezet worden als het over het sociaal-emotionele gaat. Dat wordt vaak uit het oog verloren. De rol van de entourage is hier cruciaal." Zeker de omgeving van de spelers speelt hierbij een belangrijke rol. "Je moet ervoor zorgen dat de spelers contact houden met de buitenwereld, want het is niet makkelijk om zich anders op een normale manier te ontwikkelen. Het is niet mogelijk om eens een dagje geen profvoetballer te zijn, om er even aan te ontsnappen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal."

Lees ook: Vrouw stapt naar politie en beschuldigt Achraf Hakimi van verkrachting

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen