'Optie in Feyenoord-contract Castaignos dubieus'

13 juni 2009, 12:00   Bijgewerkt: 12 juni 2009, 19:31

Feyenoord kan mogelijk minder geld vragen voor aanvaller Luc Castaignos, dan de laatste weken aangenomen werd. De 16-jarige spits heeft een contract tot medio 2011, met een door de club te lichten optie voor nog twee jaar. De vraag is of deze optie, die er voor zorgt dat een afkoopsom tot 2013 reëel lijkt, geldig is. 

Tijdens een druk bezochte informatiebijeenkomst die vandaag werd georganiseerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam door spelersmanagementkantoor Forza Fides maakte gelicentieerd spelersmakelaar Frans de Weger, die tevens advocaat is, tijdens zijn lezing onder meer bekend dat eenzijdige opties in jeugdcontracten met een lengte van drie jaar op grond van de FIFA-reglementen uiterst twijfelachtig zijn. Tijdens dit seminar, dat werd georganiseerd voor de ouders van talentvolle jeugdspelers, werden aan de hand van zijn nieuwste boek voor de betaald voetbalspeler en zijn familie de belangrijkste rechten voor spelers besproken, waaronder de eenzijdige optie in jeugdcontracten. 

boek Frans de Weger

boek Frans de Weger

"In de FIFA-reglementen is inderdaad opgenomen dat spelers onder de 18 jaar geen spelerscontracten mogen aangaan voor langer dan drie jaar. Dat is een beschermingsmaatregel vanuit de FIFA. In diezelfde reglementen is ook opgenomen dat iedere clausule die in een dergelijk contract toch verwijst naar een langere contractduur dan die drie jaar, niet geldig is", zei De Weger zaterdag.

Leandro

Leandro

Volgens De Weger zijn in het verleden wel vaker de grenzen door de clubs met jeugdcontracten opgezocht. "In de zaak van Leandro tegen PSV bijvoorbeeld had PSV met de minderjarige speler Leandro een contract gesloten voor langer dan drie jaar, te weten voor 5 jaar. Alhoewel het in die zaak niet ging om een eenzijdige optie, werd in die zaak wel met een minderjarige voetbalspeler een spelerscontract aangegaan voor langer dan drie jaar. Gevolg was toen dat het hoogste internationale arbitrageorgaan, het CAS (Court of Arbitration for Sport), besliste dat dat niet kon en dat de speler na drie jaar transfervrij was."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen