CL-historie: 1997, Hitzfeld zet Dortmund op de kaart

4 april 2007, 14:15   Bijgewerkt: 4 april 2007, 14:30

Het is alweer vijftien jaar geleden dat de UEFA besloot om de traditionele Europa Cup I te vervangen door iets nieuws, de Champions League. Inmiddels is dit toernooi niet meer weg te denken uit de voetbalwereld. Wat eerst nog door kenners omschreven werd als 'een gedrocht', is inmiddels uitgegroeid tot een sportief en commercieel schot in de roos. De komende weken, tot de finale op 23 mei in Athene, blikt FCUpdate.nl terug op de veertien voorgaande edities van het kampioenenbal. Vandaag deel 5: de zegetocht van het verrassende Dortmund.

De opzet

'Never change a winning formula', moet de UEFA in 1996 gedacht hebben. De Champions League werd steeds populairder en zelfs de grootste critici moesten toegeven dat het toernooi toch ook mooie kanten had. En aangezien de huidige opzet net vertrouwd raakte, wilde de Europese voetbalbond hier niet aan sleutelen. De opzet van het toernooi was in het seizoen 1996/1997 dan ook exact hetzelfde als in de voorgaande twee jaar.

Dit hield in dat er één voorronde was waarin zestien teams streden om acht tickets en dat er vervolgens vier poules van vier samengesteld werden. De beste twee teams van iedere poule kwalificeerden zich voor de kwartfinale, waarin heen- en terugwedstrijden gespeeld werden. Ook de halve finale bestond weer uit een dubbele confrontatie, waarna de winnaars hiervan een plaats in de felbegeerde finale veroverden.

Eén van de belangrijkste slachtoffers van de voorronde kwam opnieuw uit België. Nadat een jaar eerder Anderlecht al in het zicht van de haven gestrand was, slaagde nu Club Brugge er niet in om het hoofdtoernooi te bereiken. Het Roemeense Steaua Boekarest was over twee wedstrijden duidelijk te sterk. Na een 2-2 gelijkspel in België, wonnen de Roemenen in eigen stadion met 3-0.

Ajax in de groepsfase

Evenals in de twee jaar hiervoor, nam Ajax namens Nederland deel aan de Champions League. De Amsterdammers werden als vice-kampioen opnieuw gezien als één van de favorieten voor de eindzege, maar begonnen ditmaal moeizaam. In Auxerre werd nog wel met 0-1 gewonnen, door een vroeg doelpunt van Jari Litmanen, maar in de tweede wedstrijd verloor het team van Louis van Gaal thuis met 0-1 van Grasshoppers.

Dani 1997

Dani 1997

Voor Ajax zat er dus maar één ding op: de uitwedstrijd tegen Grasshoppers, op de laatste speeldag, moest gewonnen worden. Zo niet, dan zou het doek vallen. De druk was groot, maar Ajax bezweek niet. Door een goal van Patrick Kluivert werd het 0-1, waardoor Ajax zich alsnog ten koste van de Zwitsers wist te plaatsen voor de kwartfinale. De ontlading bij Ajax was groot. Zo liet middenvelder Ronald de Boer na het laatste fluitsignaal zijn tranen de vrije loop.

De overige groepen

Zelden zullen Champions League-groepen voorspelbaarder verlopen zijn, als Groep B in het seizoen 1996/1997. Na de loting was al duidelijk dat Borussia Dortmund en Atletico Madrid in een groep met Widzew Lodz en Steaua Boekarest de grote favorieten waren om de kwartfinale te bereiken en beide teams voldeden aan de verwachtingen. Zowel Dortmund als Atletico won zijn eerste twee wedstrijden, waarna de onderlinge duels voor allebei de teams één zege opleverde. En omdat beide ploegen ook in het restant van de groepsfase niets voor elkaar onderdeden, eindigden Dortmund en Atletico afgetekend eerste en tweede in de groep. Op basis van een iets beter doelsaldo werd Atletico groepswinnaar, maar de vraag was of de ploeg hiermee blij was. Als groepswinnaar stuitte het in de volgende ronde immers op Ajax, terwijl Dortmund de winnaar van groep A (Auxerre) op haar pad trof.

1997

1997

De rol die Juventus in Groep C had, had FC Porto in Groep D. De Portugezen waren een klasse apart en wonnen vijf van hun zes wedstrijden. Alleen in de thuiswedstrijd tegen AC Milan (1-1) liet de ploeg punten liggen. Voor Milan was dit puntje overigens niet genoeg om de kwartfinale te bereiken. Reden hiervoor was de nederlaag die de ploeg op de slotdag in eigen stadion leed tegen Rosenborg BK. In Italië werd het 1-2 voor de Noren, die hierdoor ten koste van Milan doordrongen tot de laatste acht van het meest prestigieuze Europese clubtoernooi.

Ajax in de knock-out fase

1997 Esnaider

1997 Esnaider

Door deze zwaarbevochten overwinning plaatste Ajax zich voor het derde opeenvolgende jaar voor de halve finale. Maar, anders dan in de voorgaande jaren, bleek deze halve eindstrijd ditmaal het eindstation. Juventus, een jaar eerder in de finale ook al te sterk voor de Amsterdammers, bleek een flink maatje te groot. In Amsterdam wonnen de Italianen al met 1-2, waarna het karwei afgemaakt werd met een klinkende 4-1 zege in Turijn.

Borussia Dortmund in de knock-out fase

Borussia Dortmund, dat in de groepsfase gelijkwaardig geweest was aan Atletico Madrid, moest het in de kwartfinale opnemen tegen AJ Auxerre. De Fransen werden gezien als een sterke opponent, maar de Duitsers lieten er geen twijfel over bestaan wie recht had op een plaats bij de laatste vier. In Duitsland won de formatie van coach Ottmar Hitzfeld al met 3-1, waarna het vervolgens ook in Frankrijk een kleine zege boekte (1-0).

In de halve finale had Dortmund aanmerkelijk meer tegenstand. Het moest het opnemen tegen Manchester United, dat in de kwartfinale de vloer aangeveegd had met FC Porto (4-0 en 0-0). Manchester was favoriet, maar Dortmund voetbalde zich gedecideerd naar de eindstrijd. Zowel de thuis- als uitwedstrijd leverde een 1-0 zege op voor de Duitsers, waarmee een plaats in de finale veilig gesteld werd. Hiermee schreef de ploeg historie, want sinds de invoering van de Champions League slaagde nog niet één Duitse ploeg er in om de eindstrijd te bereiken.

De finale

1997

1997

Dortmund maakte zich in München echter niet druk over het feit dat Juventus favoriet was en trok het duel overtuigend naar zich toe. Na ruim een half uur was het al 2-0, door twee goals van Karl-Heinz Riedle. Alessandro del Piero bracht na een uur nog wel de spanning terug met een prachtig doelpunt achter het standbeen langs, maar luttele minuten later besliste de jonge Lars Ricken het duel door Juventus-doelman Peruzzi van grote afstand te kloppen. Hiermee pakte het verrassende Dortmund haar eerste grote internationale prijs. Dit succes kreeg een jaar later een vervolg toen ook de wereldbeker veroverd werd, maar hierna zakte de ploeg ver weg. Nu, tien jaar na deze CL-winst, vecht de ploeg in de Bundesliga zelfs tegen degradatie. Juventus, de tegenstander in de finale van 1997, speelt dit seizoen zelfs niet eens op het hoogste niveau. Roem is immers vergankelijk, ook in de Champions League.

28 mei 1997, München

Borussia Dortmund- Juventus: 3-1

29' Karl-Heinz Riedle 1-0

34' Karl-Heinz Riedle 2-0

64' Alessandro del Piero 2-1

71' Lars Ricken 3-1

Borussia Dortmund (coach Ottmar Hitzfeld):

Stefan Klos; Jürgen Kohler, Matthias Sammer, Martin Kree, Stefan Reuter, Paul Lambert, Paulo Sousa, Jörg Heinrich, Andreas Möller (89' Michael Zorc), Karl-Heinz Riedle (67' Heiko Herrlich), Stéphane Chapuisat (70' Lars Ricken)

Juventus (coach Marcello Lippi):

Angelo Peruzzi; Sergio Porrini (46' Alessandro Del Piero), Ciro Ferrara, Paolo Montero, Mark Iuliano, Angelo Di Livio, Vladimir Jugovic, Didier Deschamps, Zinedine Zidane, Alen Boksic; (88' Alessio Tacchinardi), Christian Vieri (73' Nicola Amoruso)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen