Ajax pas in 119e minuut langs FC Dordrecht

29 oktober 2009, 23:14   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax is met de schrik vrijgekomen in Dordrecht. De eerstedivisionist bood de pover spelende Amsterdammers uitstekend partij en strafschoppen leken de beslissing te moeten brengen, maar Urby Emanuelson besliste in de 119e minuut anders. Met een fraaie vrije trap zorgde hij er voor dat Ajax de volgende ronde haalde.

Diezelfde Emanuelson had Ajax vlak na rust ook al op 0-1 gezet. Na een goed balletje van Miralem Sulejmani schoot de middenvelder in de verre hoek raak. Dat doelpunt kwam uit de lucht vallen, want in de eerste helft had Ajax weinig in te brengen tegen het felle Dordrecht. De thuisploeg kreeg binnen tien minuten al twee prima kansen, maar doelman Stekelenburg hield Ajax op dat moment overeind.

Door het slechte spel van zijn ploeg bracht Ajax-coach Martin Jol na rust zijn topscorer Luis Suarez in de ploeg, in plaats van de hopeloos slechte Dario Cvitanich. Dat leidde dus al snel tot de 0-1 van Emanuelson, maar Ajax drukte niet door. Dordrecht bleef in de wedstrijd en toen Kalisse diep in de tweede helft de gelijkmaker aantekende, moest er twee keer een kwartier verlengd worden. In deze verlenging was Dordrecht minstens even gevaarlijk als Ajax, zeker nadat Gabri in de tweede helft zijn tweede gele kaart kreeg. In de allerlaatste minuut zorgde Emanuelson echter voor de beslissing. Zijn vrije trap liet Dordrecht-keeper Doedee volkomen kansloos.