Barcelona en Valencia morsen op slotdag

12 mei 2012, 23:50   Bijgewerkt: 13 mei 2012, 02:09

FC Barcelona is de 2011/2012-editie van La Liga in mineur geëindigd. De Catalanen speelden zaterdag, op de laatste speeldag, 2-2 bij Real Betis Sevilla. Lionel Messi scoorde niet, maar wordt met zijn ongekende aantal van vijftig goals wel topscorer, tenzij Cristiano Ronaldo er zondag minimaal vijf maakt tegen Real Mallorca.

Barça kwam na acht minuten nog wel aan de leiding in Andalusië. Sergio Busquets knikte raak uit een corner van Xavi. Kort daarna was het even schrikken voor Ibrahim Afellay. De Nederlandse middenvelder begon voor het eerst sinds zijn zware knieblessure in de basis en kreeg te maken met een vingerkwetsuur. De international kon verder. Na 58 minuten werd hij alsnog naar de kant gehaald.

Vervolgens ging het mis met Barcelona. Daniel Alves had vijf minuten voor de wissel van Afellay al zijn tweede gele kaart ontvangen en met een man meer kantelde Betis de score. Ruben Castro Martin maakte in de 71ste minuut gelijk met een wippertje over Victor Valdes, en zorgde drie minuten later voor de 2-1. Daar leek het bij te blijven, maar in blessuretijd besliste Seydou Keita met een rake kopbal anders. Kort daarvoor had Messi uit een vrije trap al de paal geraakt.

Valencia ging onderuit op de laatste speeldag. De equipe uit de sinaasappelstad verloor met 1-0 bij Real Sociedad. Antoine Griezmann maakte na ruim een uur het verschil in Baskenland. Bij Valencia speelde Hedwiges Maduro de hele wedstrijd.

Barcelona en Valencia waren al verzekerd van respectievelijk de tweede en derde plaats, goed voor een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League.