Portugal in slotfase langs Denemarken

13 juni 2012, 19:56   Bijgewerkt: 13 juni 2012, 20:34

Portugal heeft zijn eerste punten op dit EK binnen. De Portugezen wonnen woensdag in Lviv ternauwernood met 3-2 van Denemarken. Daardoor hebben zij evenals Duitsland en de Denen nu drie punten. De Duitsers spelen vanavond om 20.45 uur in Kharkiv tegen het nog puntloze Oranje. Bij winst van het Nederlands elftal wordt de laatste speeldag in deze poule, zondag, dus razend spannend.

Maar Denemarken kwam op slag van rust terug in de wedstrijd. Oranje-beul Michael Krohn-Dehli gaf voor met het hoofd en Nicklas Bendtner zorgde, eveneens koppend, voor de aansluitingstreffer. Daardoor werd een leuke tweede helft verwacht. Maar deze had aanvankelijk meer weg van een slaapmiddel, al miste Cristiano Ronaldo twee dotten van kansen. De speler van Real Madrid, dit seizoen goed voor 46 (!) treffers in La Liga, faalde twee keer in vrijstaande positie. De eerste keer loste hij een matig schot dat een prooi was voor Andersen, de tweede keer schoof hij naast.

Maar die statistiek kan nu de prullenbak in, want invaller Silvestre Varela zorgde vijf minuten later voor de 2-3. Ronaldo vierde het Portugese feestje overigens niet mee. Hij zat vooral met zijn hoofd bij zijn gemiste kansen. Dat vierde hij in blessuretijd bot op de Deen Kvist, waarvoor hij nog een gele kaart incasseerde. Door dit resultaat is een eventuele nederlaag van Oranje later vanavond tegen Duitsland niet fataal.