Ferguson over Stam, Van Nistelrooy en Van der Sar

22 oktober 2013, 19:46   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sir Alex Ferguson stond 26 jaar aan het roer bij Manchester United en zette na afloop van het vorige seizoen een punt achter zijn imposante trainerscarrière in Manchester, waarin hij maar liefst 38 prijzen won. De succesvolle manager blikt in zijn biografie terug op zijn loopbaan als trainer. Hier komen onder meer interessante zaken rondom Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en Edwin van der Sar aan bod.

Ferguson over Stam

Omtrent Stam geeft Ferguson toe dat hij een onwijs grote fout heeft gemaakt. Er werd gesteld dat Stam twaalf jaar geleden naar Lazio Roma verkaste, naar aanleiding van zijn autobiografie, die uitkwam in de periode van de Nederlandse verdediger in Manchester. Ferguson slaat dit verhaal resoluut de wind in: "Ik had hem wel direct gevraagd over zijn boek, waarin hij ons beschuldigde hem direct te benaderen zonder goedkeuring van PSV. Maar dat speelde geen rol.", zo citeert de NOS Ferguson.

Ferguson hield wel een zure nasmaak over aan de transfer van Stam, aangezien hij achteraf graag had gezien dat de Nederlander bij United bleef spelen: "Achteraf was het een blunder van mij. Ik wilde hem niet verkopen, totdat Lazio ineens met een bod van 16,5 miljoen euro kwam. Jaap was toen dertig jaar oud en had vaak last van zijn achillespees. Maar hem verkopen bleek een fout. Toen hij 36 was, stond hij nog steeds tegenover ons."

Ferguson over Van Nistelrooy

Van Nistelrooy maakte zonder twijfel furore bij United. In 150 duels maakte de oud-PSV’er maar liefst 95 treffers. Desalniettemin hielden Ferguson en Van Nistelrooy dubbele gevoelens over aan de samenwerking. Enig vertoon van lef had de Brabander volgens Ferguson in ieder geval wel.

Volgens de United-legende durfde Van Nistelrooy namelijk tegen Roy Keane in te gaan: "Van Nistelrooy had tenminste het lef om op te staan tegen Keane. Dat durfde zeker niet iedereen. Roy was een intimiderend, woest persoon. Als hij boos was, viel hij aan", zo stelt Ferguson, die allesbehalve positief is over Keane: "Met Roy waren er regelmatig wrijvingen en drama's als hij het team zijn wil op wilde leggen. Ik kwam een keer de kleedkamer binnen toen Roy Keane en Ruud van Nistelrooy het aan de stok hadden. Fysiek en verbaal. Ze moesten uit elkaar worden gehaald door de andere spelers."

Ferguson over Van der Sar

Edwin van der Sar hoeft het allesbehalve te ontgelden in de autobiografie van Ferguson. De Schot is zeer lyrisch over de voormalig doelman van het Nederlands elftal: "Het was een zegen dat Van der Sar kwam. We hadden hem meteen in 1999 moeten halen.", zo stelt de 71-jarige Ferguson.

Toen Peter Schmeichel in 1999 zijn handschoenen aan de wilgen hing, werd eerst Australiër Mark Bosnich als diens vervanger aangetrokken. Over deze sluitpost was Ferguson bepaald niet te spreken: “Hij was een ongelooflijk slechte professional. Zijn begin was al niet goed. Hij kwam drie uur te laat en met overgewicht op de training. Ik kreeg geen grip op hem", weet Ferguson.

Ferguson was dan ook blij dat Van der Sar de gelederen kwam versterken: "Ik heb het voorrecht gehad om met de twee beste keepers in drie decennia te hebben gewerkt, Schmeichel en Van der Sar. In de kleedkamer was Van der Sar altijd erg meelevend. Hij had een krachtige stem, een Nederlandse stem. 'Geen rotzooi trappen hier!' riep hij dan.", aldus de succesmanager.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen