De rapportcijfers van Oranje tegen Ecuador

18 mei 2014, 12:27

Een 1-1 gelijkspel tegen Ecuador, het is geen uitslag waar Kamervragen over gesteld zullen worden. Maar belangrijker dan het resultaat, was het optreden van Oranje in het nieuwe 5-3-2 systeem. Welke spelers grepen hun kans, wie zakten door het ijs? FCUpdate.nl legt de spelers die in actie kwamen langs de meetlat.

De basisspelers

Jasper Cillessen: 7

Had niet veel te doen en was kansloos bij het doelpunt van Jefferson Montero. In de vorige interlands tegen Frankrijk en Japan speelde hij wat ongelukkig, maar tegen Ecuador straalde Jasper Cillessen rust uit en deed hij geen gekke dingen. Prima optreden van de Ajacied.

Een half jaar geleden was Terence Kongolo wisselspeler bij Feyenoord, inmiddels is hij international. Tegen Ecuador maakte hij zijn debuut, als linksback. Kongolo deed het niet slecht, maar voegde voetballend niet veel toe. Een magere voldoende is zijn deel.

Bruno Martins Indi: 6

Een aantal keer slordig balverlies in de eerste helft, maar in de duels stond Bruno Martins Indi zijn mannetje. Na de pauze viel er weinig aan te merken op zijn spel. Een vijf voor de slordige eerste helft en een zeven voor de tweede 45 minuten, leiden tot een zesje.

{image[295255][right-half][]}Stefan de Vrij: 6,5

De Feyenoorder was in de Amsterdam ArenA de 'Abwehrchef' van Oranje, de meest centrale man in de vijfmansdefensie. Het zegt iets over de status van De Vrij, dat Van Gaal hem die rol toebedeelde. De Vrij kan terugkijken op een prima wedstrijd en droeg in de slotfase zelfs de aanvoerdersband. Een basisplaats in Brazilië begint te lonken.

Joël Veltman: 5

Dat Joël Veltman een zeer getalenteerde voetballer is, daarover bestaat geen twijfel. Maar in het shirt van Ajax maakte hij de afgelopen maanden al regelmatig foutjes en tegen Ecuador overkwam hem hetzelfde. De 0-1, gemaakt door Montero, mag de jonge Ajacied zich aanrekenen. Dat soort foutjes zijn duur in de strijd om een plekje in de WK-selectie.

{image[295253][right-half][]}Daryl Janmaat: 5

Het was niet de wedstrijd van Daryl Janmaat. De rechtsback was ongelukkig in zijn acties, met name aanvallend, en liep bovendien op slag van rust een enkelblessure op. Het is voor Janmaat te hopen dat de blessure meevalt en hij mee kan naar het WK.

Jordy Clasie: 6,5

Geen slechte wedstrijd van de Feyenoorder. Hij was rustig aan de bal en leverde een puike assist op Robin van Persie bij de 1-1. Een 'wereldpass', noemde de spits van Manchester United het zelfs. Soms mag Clasie nog iets meer risico in zijn spel leggen en het lef hebben om de vrije man te zoeken. Doet hij dat, dan lonkt een basisplek in Brazilië.

Daley Blind: 5,5

{image[295257][right-half][]}Blind kreeg tegen Ecuador weer eens een kans op het middenveld, een positie die hij bij Ajax regelmatig bekleedt. Maar die positie invullen tegen pakweg NEC of Heracles is wat anders dan tegen Ecuador, ondervond hij. Vooral in de eerste helft speelde Blind niet overtuigend. Om door te breken op die positie moet de handelingssnelheid van de Ajacied omhoog en mag er een dosis creativiteit en fysieke kracht bij.

Georginio Wijnaldum: 7

De 'nummer tien' van Oranje tegen Ecuador was Georginio Wijnaldum. De PSV'er, pas net weer fit na ruim een half jaar blessureleed, begon prima aan het duel en speelde een goede eerste helft. Na de pauze kon hij zich minder onderscheiden, maar al met al kan hij terugkijken op een prima wedstrijd.

Memphis Depay: 7,5

{image[295254][right-half][]}Als hij een basisplaats wil op het komende wereldkampioenschap, moet Memphis Depay de concurrentie aangaan met onder meer Arjen Robben. Dat lijkt bij voorbaat een verloren strijd, maar de PSV'er gaf tegen Ecuador zijn visitekaartje af. Met een aantal goede acties groeide Depay uit tot de smaakmaker van het elftal. Hij gaat mee naar Brazilië, daarover bestaat inmiddels geen enkele twijfel meer.

Robin van Persie: 7

De klasse droop af van het doelpunt dat Robin van Persie maakte tegen Ecuador. De spits nam de bal op zijn borst aan en wist in dezelfde beweging de trekker over te halen. Van Persie had tegen Ecuador louter eredivisiespelers als teamgenoten en zal zich soms wat verloren hebben gevoeld, maar toonde aan dat hij in vorm begint te raken. Dat is, zo vlak voor het WK, een heel prettige gedachte.

De invallers

Paul Verhaegh: 5,5

Gregory van der Wiel is al geblesseerd afgevallen en nu ook Daryl Janmaat een kwetsuur opgelopen heeft, is Paul Verhaegh de enig overgebleven fitte rechtsback in de Oranje-selectie. De speler van FC Augsburg viel tegen Ecuador na rust in en speelde onopvallend.

Patrick van Aanholt: 6,5

Hij was dé verrassing in de voorlopige WK-selectie van Oranje, maar Patrick van Aanholt bewees tegen Ecuador waarom hij door bondscoach Louis van Gaal bij de groep gehaald is. De linksback van Chelsea onderscheidde zich met een paar offensieve acties en maakte een prima indruk.

Jonathan de Guzman: 6

In de tweede 45 minuten van de wedstrijd tegen Ecuador speelde Jonathan de Guzman als controlerende middenvelder, hij verving Jordy Clasie. De geboren Canadees deed het niet slecht en probeerde zo veel mogelijk aanspeelbaar te zijn. Dat lukte, maar een creatieve oplossing vond hij zelden.

Klaas-Jan Huntelaar: –

De spits van Schalke 04 speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen