"Ook Vilhena of Depay kan op plek Kongolo spelen"

17 mei 2014, 23:51

Een kleine vier weken voor de eerste groepswedstrijd tegen Spanje is nog niet duidelijk wie komend wereldkampioenschap de linksback van Oranje wordt. Tegen Ecuador debuteerde Terence Kongolo, hij werd na rust vervangen door Patrick van Aanholt. Maar er zijn veel meer, minder voor de hand liggende, opties.

In het nieuwe systeem van Oranje, 5-3-2, moeten vleugelverdedigers veelvuldig aansluiten bij het middenveld of zelfs de voorhoede. De ene speler is daar meer voor geschikt dan de ander, weet Van Gaal. Van Aanholt zocht na rust regelmatig de aanval en werd ook twee keer gevaarlijk voor het vijandige doel, iets dat Kongolo minder voor elkaar kreeg. "Kongolo is een meer verdedigende variant", legt de coach uit. "Daarmee kan ik variëren. Maar ik kan ook iemand als Quincy Promes daar neerzetten, of Tonny Vilhena. Dan krijg je een andere invulling van de positie. Zelfs Memphis Depay kan daar spelen. Dan krijg je een veel aanvallender variant."

Toch erkent Van Gaal dat de kans klein is dat iemand als Depay inderdaad op korte termijn op die positie gaat spelen. "Voorlopig kies ik voor de meer verdedigende inslag. Waarom? Omdat we balans moeten hebben in het elftal. Vooral omdat Kevin Strootman weggevallen is, al mag ik dat volgens jullie niet zeggen. Ik probeer nu op een andere manier balans in het elftal te vinden, maar dat moet je wel begrijpen. Dat schijnt moeilijk te zijn."

Van Gaal noemde de naam van Daley Blind- misschien wel de meest voor de hand liggende kandidaat voor de positie- aanvankelijk niet tot hij zijn opties voor de plek links achterin opsomde. Desgevraagd liet de coach echter weten dat de Ajacied, tegen Ecuador middenvelder, ook een gegadigde is. "Blind kan daar spelen, dat zou wel eens kunnen gebeuren. Deze wedstrijd niet, omdat ik keek naar de selectie die ik nu tot mijn beschikking had."

Tegen Ecuador stonden, op Robin van Persie na, louter spelers in de basis die al negen dagen meetrainden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen