Ayoub droomt van WK met Marokko: "Dat zou geweldig zijn"

11 november 2017, 11:08

De nationale ploeg van Marokko heeft zaterdagavond in Ivoorkust aan een gelijkspel genoeg om zich te kwalificeren voor het WK 2018 in Rusland. Hakim Ziyech, Mimoun Mahi en Karim El Ahmadi zijn erbij, FC Utrecht-uitblinkers Zakaria Labyad en Yassin Ayoub niet. "Maar ik ga ze met een sjaaltje om aanmoedigen", lacht die laatstgenoemde.

In mei, uitgerekend toen Marokko tegen Nederland speelde, stond Ayoub voor de keuze: komt hij uit voor Oranje of toch voor het nationale team voor Marokko. Hij maakte de keuze 'met zijn hart' en besloot dat laatste. Een blessure gooide echter roet in het eten. Sofyan Amrabat volgde recent zijn voorbeeld.

Sinds die blessure werd hij niet meer oproepen, toch houdt het Ayoub bezig. Logisch, als uitblinker van FC Utrecht. Ook in internationale topwedstrijden zoals tegen Zenit St. Petersburg. "Dat is altijd het doel, om bij de nationale ploeg te komen. Ik hoop dat Renard (Hervé, bondscoach, red.) onze wedstrijden bekijkt. Rechtstreeks contact is er niet met hem. Hij spreekt niet heel goed Engels, dus dat is moeilijk communiceren."

[photo,110100,left,]

Ivoorkust

Stiekem hoopte Ayoub op een telefoontje voor het cruciale duel in en met Ivoorkust, de concurrent in groep C dat op één punt volgt. "Helaas mag ik er niet bij zijn, maar ik ga het zeker volgen. Een mooie uitdaging voor ze, een punt is genoeg. Ik heb Hakim (Ziyech, red.) wel even succes gewenst. Ze mogen de eer hooghouden. Ik ga het op de bank met een sjaaltje om kijken." De Utrecht-middenvelder is enthousiast. Marokko is dus mogelijk voor het eerst sinds 1998 weer eens aanwezig op een wereldkampioenschap. Als het zo ver komt, wil Ayoub erbij zijn. "Zeker, dat zou geweldig zijn."

Als de 23-jarige middenvelder zijn vorm van de eerste weken van het seizoen weer kan herpakken, zoals tegen Ajax (1-2 winst), is het niet onrealistisch. Ayoub is trots op de naar eigen zeggen 'gestolen zege' van vorige week. "We hebben niet het initiatief gehad, maar wel de betere kansen. Wij stonden goed, zij konden niet verder voetballen. Het werd ongecontroleerd. Ze konden niet meer verder voetballen. Het kostte veel kracht, maar in de eindfase kwamen we er nog met vijf man uit. Dat was onze verdienste. Als je de bereidheid hebt om hard te werken, kun je veel bereiken."

Verwachtingen

Erik ten Hag loofde de prestatie van zijn team. Andersom kreeg de oefenmeester de complimenten van zijn ploeg. Openlijk door na de 1-2 met hem te juichen. Ook intern zijn de verhoudingen nog altijd goed, ondanks enkele flinke tegenslagen. "Hij is ook in moeilijke periodes altijd rustig gebleven. Hij heeft altijd in ons geloofd. Na de wedstrijd zei hij ook dat 'ie wist dat wij dit konden. Maar ook dat 'ie het frustrerend vond dat we dit niet elke wedstrijd konden brengen. Dan hadden we er nog veel beter voorgestaan."

Want waar Utrecht voor dit seizoen nog als titeluitdager werd genoemd, door sommige analitici zelfs boven de huidige koploper PSV, staat de formatie van Ten Hag ondanks de zege op Ajax nog altijd slechts op de achtste plaats. Ayoub: "Wij moeten niet te veel naar de media luisteren. Dat is misschien wel te veel gebeurd. Mede daardoor hebben wij keiharde klappen ontvangen, waardoor we weer met beide benen op de grond zijn gezet. We hebben ambities, maar die houden we mede daarom lekker binnen de kleedkamer. Als we brengen als wat tegen Ajax gebeurde, dan kan er in elk geval veel."

[photo,109378,left,]

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen