AZ is razendsnel klaar in Waalwijk en voegt zich bij PSV en Ajax

9 februari 2022, 21:00

Vanavond is de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi voor RKC Waalwijk een kansloze missie gebleken. In het Mandemakers Stadion won AZ met 0-4 door doelpunten van Dani de Wit, Evangelos Pavlidis, Jesper Karlsson en Zakaria Aboukhlal. Met negen wijzigingen in de basisopstelling en een stabiel spelend AZ zat een stunt er geen moment in voor de Waalwijkers. AZ kreeg de meeste doelpunten in de schoot geworpen van het povere RKC Waalwijk en bereikte met deze kinderlijk eenvoudige overwinning de halve finale van het bekertoernooi. 

Geheel volgens verwachting dirigeerde AZ vanaf het eerste fluitsignaal. RKC Waalwijk speelde uiterst compact en zakte ver terug. Desalniettemin was het na acht minuten al raak voor AZ. Onthutsend geklungel van RKC-doelman Issam El Maach in de opbouw leverde balverlies op in het Waalwijkse strafschopgebied. Via Jordy Clasie en de Griek Evangelos Pavlidis belandde de bal voor de voeten van Dani de Wit die eenvoudig het net vond. AZ domineerde in het vervolg, maar een korte oprisping van de thuisploeg leverde twee dotten van kansen op voor RKC Waalwijk. De Deen Jens Odgaard schonk eerst Lennerd Daneels een onmisbare kans én zette daarna voormalig AZ-speler Iliass Bel Hassani alleen voor AZ-doelman Peter Vindahl Jensen. Beide Waalwijkers faalden opzichtig door deze levensgrote kansen te verprutsen. 

Na de kortstondige Waalwijkse storm nam AZ het initiatief snel weer over. Jesper Karlsson trok na een simpele voetbeweging de bal laag voor, waarbij Issam El Maach wederom niet overtuigend handelde. Via de handen van de Marokkaanse doelman belandde de bal bij Evangelos Pavlidis die binnen het half uur de 0-2 maakte. Kort na dit tegendoelpunt volgde de derde dreun voor RKC Waalwijk. In een uiterst onhandige actie trapte RKC-rechtsback Saïd Bakari aan de zijkant van het zestienmetergebied Owen Wijndal op de hakken. De videoscheidsrechter greep in en de daaropvolgende strafschop jaagde Jesper Karlsson feilloos de kruising in.

De tweede helft kabbelde voort en beide trainers wisselden er lustig op los door allebei vijf wissels door te voeren in het restant van de wedstrijd. Deze volkomen logische wisseldrang kwam de kwaliteit van de wedstrijd echter niet ten goede. RKC Waalwijk speelde zonder overtuiging om de fikse achterstand nog teniet te doen en AZ voelde niet de urgentie om de voorsprong te vergroten. Toch beloonde Zakaria Aboukhlal zijn goede invalbeurt met een doelpunt na een lepe pass - door de lucht - van Jordy Clasie. Dit doelpunt was een schaars hoogtepunt in een rommelige tweede helft, waarin weinig viel te genieten.

AZ gaat na deze zakelijke overwinning naar de halve finale en speelt in de volgende ronde een thuiswedstrijd tegen PSV of de winnaar van Ajax tegen Vitesse. Zaterdagavond gaat AZ de koker in tijdens de bekerloting en wordt de tegenstander bekend. Een dag later gaat AZ gaat op bezoek bij Go Ahead Eagles op jacht naar de vierde plek. RKC Waalwijk ontvang nummer drie Feyenoord en hoopt net als eerder dit seizoen - toen de wedstrijd in De Kuip eindigde in 2-2 - te stunten tegen de Rotterdammers.

Opstellingen en beoordelingen*

RKC Waalwijk: Issam El Maach 4, Saïd Bakari 4.5, Thierry Lutonda 5, Melle Meulensteen 5.5 (74. Shawn Adewoye -), Lars Nieuwpoort 5, Ahmed Touba 5, Yassin Oukili 5, Jens Odgaard 6.5 (74. Ayman Azhil -), Iliass Bel Hassani 5.5 (61. Finn Stokkers 5.5), Roy Kuijpers 5 (46. Vurnon Anita 6) en Lennerd Daneels 5 (46. Richard van der Venne 6)

AZ: Peter Vindahl Jensen 6, Yukinari Sugawara 6.5 (78. Aslak Witry -), Pantelis Hatzidiakos 6.5, Bruno Martins Indi 6 (72. Sam Beukema -), Owen Wijndal 6.5 (78. Milos Kerkez -), Fredrik Midtsjo 6.5 (72. Tijjani Reijnders -), Jordy Clasie 7, Dani de Wit 6.5, Hakon Evjen 6 (57. Zakaria Aboukhlal 6.5), Evangelos Pavlidis 6.5 en Jesper Karlsson 7.

Man of the Match: Jordy Clasie

*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen