Spanje door droomdebuut Joselu alsnog ruim langs Noorwegen

25 maart 2023, 22:37
Spanje door droomdebuut Joselu alsnog ruim langs Noorwegen

Spanje is de EK-kwalificatiereeks begonnen met een ruime zege op Noorwegen. Lange tijd leken de Spanjaarden op weg naar een zuinige 1-0 overwinning, maar twee treffers van debutant Joselu zorgden alsnog voor een ruime overwinning voor La Furia Roja

Op het WK in Qatar strandden de Spanjaarden in de achtste finale tegen Marokko, dat na een 0-0 eindstand na verlenging de strafschoppen beter nam. Bondscoach Luis Enrique trok daarop zijn conclusies en zwaaide af. Zijn opvolger Luis de la Fuente debuteerde zaterdagavond tegen de Noren. 

De voormalige trainer van de Onder-21 van Spanje had in zijn eerste basisopstelling een plaats ingeruimd voor FC Barcelona-talenten Alejandro Balde en Gavi. Ook Álvaro Morata, bij Atlético Madrid niet meer zeker van een basisplaats sinds de komst van Memphis Depay, mocht starten en deed dat voor het eerst als aanvoerder. Bij Noorwegen had Feyenoorder Marcus Pedersen een basisplaats, net als voormalig Eredivisie-spelers Martin Ødegaard, Fredrik Aursnes en Alexander Sørloth. Sterspeler Erling Haaland ontbrak wegens een liesblessure. 

Balde stond al na een klein kwartier aan de basis van de eerste treffer van het duel. Aangespeeld door Morata leek de jonge back een doelpoging te willen gaan wagen. Zijn schot zou echter naast het Noorse doel zijn beland, ware het net dat Dani Olmo  met een subtiele voetbeweging de inzet van Balde dusdanig van richting veranderde dat de Noorse doelman Ørjan Nyland kansloos was. 

Spanje kon of wilde het duel na de vroege openingstreffer niet domineren en zakte regelmatig ver terug. Noorwegen stelde daar slechts enkele kansjes tegenover, maar die waren niet besteed aan onder meer oud-Feyenoorder Aursnes. In de tweede helft probeerde de Noorse bondscoach Ståle Solbakken met het inbrengen van onder meer Jørgen Strand Larsen, ex-FC Groningen en tegenwoordig spelend voor Celta de Vigo, nog wat te forceren maar ook hij kon het duel niet laten kantelen. 

Tien minuten voor tijd was de grootste Noorse kans misschien nog wel voor Sørloth, nog een oud-speler van FC Groningen, die wél een basisplaats had. Volledig vrijstaand vuurde hij een volley richting het Spaanse doel, maar tot opluchting van doelman Kepa zeilde zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal. 

De La Fuente haalde tien minuten voor tijd zijn aanvoerder Morata naar de kant en gunde de 32-jarige Joselu (Espanyol) zijn debuut in het Spaanse elftal. Hij werd daarmee meteen de oudste debutant ooit in het Spaanse elftal. Het werd een avond om nooit te vergeten voor de spits. Met twee treffers in twee minuten maakte hij aan alle onzekerheid een einde, waardoor Spanje alsnog met een ruime zege begint aan de kwalificatiereeks voor het EK dat volgend jaar in Duitsland zal worden gespeeld. 

Schotland ruim langs Cyprus

Eerder op de zaterdag heeft Schotland in dezelfde groep de kwalificatiereeks afgetrapt met een ruime overwinning op Cyprus. Op Hampden Park in Glasgow werd het 3-0 voor de thuisploeg. John McGinn zette de Schotten na twintig minuten op 1-0 en dat leek lang de eindstand te gaan blijven, maar Scott McTominay besliste anders door in de slotminuten nog tweemaaldoel te treffen. Cyprus eindigde het duel met tien man omdat Nicholas Ioannou diep in blessuretijd zijn tweede gele kaart ontving.

Zie ook: Bizar: Cyprioot krijgt geel na dramatische schwalbe op het middenveld

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen