Frankrijk vernedert Gibraltar tot op het bot: 14-0, recordzege van Duitsland uit de boeken

18 november 2023, 22:37   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Frankrijk heeft een historische overwinning geboekt op Gibraltar. Les Bleus speelden een groot gedeelte van de wedstrijd met een man meer en maakten in de Allianz Riviera optimaal gebruik van dat overwicht: 14-0. Daarmee is de 10-0 overwinning op Azerbeidzjan uit 1995 uit de boeken als grootste Franse zege ooit. Frankrijk verbreekt tevens het record van Duitsland (13-0 tegen San Marino in 2006) van de grootste overwinning in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Het werd al heel snel duidelijk dat Gibraltar een pijnlijke avond tegemoet zou gaan. In de derde minuut gleed Ethan Santos de bal in eigen doel na een voorzet van Jonathan Clauss; na vier minuten schoot Marcus Thuram raak van dichtbij, nadat een schot van Antoine Griezmann nog werd gepareerd door de keeper. De 2-0 leek aanvankelijk een eigen doelpunt van Aymen Mouelhi, maar werd uiteindelijk toegekend aan Thuram.

De 3-0 had een vervelende bijsmaak voor Frankrijk. Warren Zaïre-Emery scoorde, maar werd tijdens het schieten getackeld door Santos. Het leverde Santos een directe rode kaart op. Zaïre-Emery, met zijn zeventien jaar de jongste debutant bij Frankrijk sinds 1914, moest gewisseld worden. Tegen tien man was er helemaal geen houden meer aan voor Gibraltar, de nummer 198 van de FIFA-wereldranglijst.

Een strafschop van Kylian Mbappé na een handsbal van de 42-jarige Lee Casciaro betekende de 4-0. Vervolgens vond Jonathan Clauss de linkerhoek met een snoeihard afstandsschot (5-0), scoorde Kingsley Coman in de kluts (6-0) en zorgde invaller Youssouf Fofana met een uithaal voor de 7-0.

De overige doelpunten vielen in de tweede helft. Adrien Rabiot was het eindpunt van een scrimmage (8-0), Coman scoorde na een combinatie met Mbappé (9-0), Ousmane Dembélé rondde af met een tegendraads schot (10-0) en Mbappé zorgde ervoor dat het record van de grootste Franse zege ooit werd gebroken. Vervolgens werd een treffer van Olivier Giroud afgekeurd wegens buitenspel, maar completeerde Mbappé zijn hattrick met een prachtige boogbal van een kleine veertig meter (12-0). Met twee goals, waaronder een omhaal, bepaalde Giroud de eindstand op 14-0. Gibraltar treedt dinsdag aan tegen Nederland, terwijl Frankrijk de kwalificatiereeks afsluit tegen Griekenland.

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!