Bizarre klopjacht in België: Koninklijke Voetbalbond onderzoekt lek onder scheidsrechters

28 februari 2024, 15:58
Foto: © Imago

De algemeen directeur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Piet Vandendriessche, is opzoek naar het lek onder zijn scheidsrechters of zijn personeel. Onlangs verscheen er een rapport over verschillende onderzoeken naar scheidsrechters. Welke scheidsrechter had het vaakst de juiste beslissing gemaakt, en welke juist helemaal niet? Door het lek viel alles te lezen.

Inmiddels moet er een extern bedrijf aan te pas komen om uit te zoeken wie de rapporten met VAR-beslissingen, club-per-club-fouten en scheidsrechtersbulletins liet uitlekken. Dit externe bedrijf heeft de opdracht gekregen om ieders computers en mobiele telefoons te controleren, om uit te zoeken waar het lek vandaan komt. Het rapport verscheen in Het Nieuwsblad, een dagblad in België.

Artikel gaat verder onder video

De publicatie van de geheime gegevens zorgde voor een schokgolf onder de Belgische arbitrage. Veel van deze scheidsrechters hebben het idee dat het lek bedoeld was om de reputatie van sommigen te schaden. De scheidsrechters in het land van onze zuiderburen hebben het idee dat deze bekendmaking een aanval was op hun persoonlijke vrijheid.

Het rapport geeft inzage in het Referee Information Systeem (RIS), het computersysteem dat de voetbalbond gebruikt om scheidsrechters te evalueren. In het rapport valt te lezen hoe nauwkeurig de scheidsrechters in België hun beslissingen hebben gemaakt, welke scheidsrechters aan welke club de meeste voordeel en nadeel gaf en hoeveel gemiste VAR-momenten er waren.

De Belgische scheidsrechter Lawrence Visser bungelt ergens onderaan het klassement volgens het RIS-systeem, terwijl de 34-jarige arbiter al meerdere Europese wedstrijden heeft mogen fluiten. Ook is er uit het systeem op te maken welke clubs het vaakst de VAR meehebben, en welke juist vaak tegen. Onder andere Anderlecht en Charleroi ondervinden relatief vaak nadeel van de aanwezigheid van de videoscheidsrechter.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Mike
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Als ik eerlijk ben, zou deze informatie publiekelijk moeten zijn. En voor Belgie maakt het mij niet veel uit, dat volg ik niet. Maar in Nederland. Zou best eens leuk zijn om te kijken of het klopt dat er bijvoorbeeld veel fouten worden gemaakt door scheidsrechters in de Kuip (kuipvrees), of dat sommige scheidsrechters bedroevend slecht zijn (Joey Kooij) of dat sommige een voorkeur hebben voor bepaalde clubs of antipathie. Of dat de topclubs daadwerkelijk meer positieve beslissingen krijgen (ten onrechte) of dat het allemaal wel meevalt. Ook een leuke competitie om te volgen.

KROTJE
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Aha een eerste stap (in België) is gemaakt, nu in Nederland nog dan weten wij meer over scheidsrechterlijke-/VARdwalingen in ons land. Ik heb meer dan genoeg beslissingen van scheidsrechters onder invloed van de dienstdoende VARs gezien, waarvan ik vind dat die beslissingen 'raar' zijn.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen