FCUpdate in het kort: Unieke 'prestatie' Sneijder geëvenaard tijdens Duitsland - Schotland

14 juni 2024, 20:34
Foto: © Imago

In de rubriek 'FCUpdate in het kort' vind je een overzicht van korte nieuwsfeiten uit de voetbalwereld.

FCUpdate in het kort

Sort by:

Basisspeler Schotland evenaart unieke 'prestatie' van Wesley Sneijder

De Schotse middenvelder Callum McGregor evenaart vrijdagavond een unieke 'prestatie' van Wesley Sneijder, zo meldt Opta. De speler van Celtic heeft in het openingsduel op het EK tegen Duitsland namelijk een basisplaats en komt daarmee voor het tweede Europese eindtoernooi op rij op zijn eigen verjaardag in actie. Op 14 juni 2021, de dag waarop hij 28 werd, kwam McGregor als invaller binnen de lijnen in het pouleduel met Tsjechië, dat door de Schotten met 0-2 werd verloren. Vandaag blaast de middenvelder 31 kaarsjes uit.

Sneijder was tot dusverre de enige voetballer die op twee verschillende EK-eindrondes op zijn eigen verjaardag in actie kwam. De eerste keer was op 9 juni 2008, toen hij zijn 26ste verjaardag luister bijzette met een doelpunt tegen regerend wereldkampioen Italië, dat met 3-0 werd verslagen. Vier jaar later, op het EK van 2012, werd het een minder feestelijke dag. Sneijder en Oranje gingen toen met 0-1 onderuit tegen Denemarken en zouden uiteindelijk puntloos worden uitgeschakeld in de groepsfase.

Henk Veerman keert terug bij FC Volendam en tekent nieuw contract

Henk Veerman keert deze zomer terug bij FC Volendam, nadat de club hem afgelopen seizoen verhuurde aan ADO Den Haag. De boomlange 33-jarige spits heeft zelfs zijn handtekening gezet onder een nieuw en verbeterd contract in het vissersdorp, waar hij nu vastligt tot medio 2026. Bovendien is er een optie voor een extra seizoen in zijn nieuwe verbintenis opgenomen. 

Veerman doorliep als geboren Volendammer de jeugdopleiding van Het Andere Oranje en verliet de club in 2015 om zijn geluk bij sc Heerenveen te gaan beproeven. Na omzwervingen in Duitsland (St. Pauli) en Nederland (FC Utrecht) keerde hij in de zomer van 2022 voor het eerst terug op het oude nest. Afgelopen seizoen was hij op huurbasis bij ADO liefst 23 keer trefzeker in de Keuken Kampioen Divisie, het niveau waarop hij komend seizoen dus met degradant Volendam actief zal zijn.

Sparta Rotterdam versterkt zich met transfervrije Boyd Reith

Sparta Rotterdam heeft zich versterkt met de 25-jarige Boyd Reith. De rechtsback komt transfervrij over van Roda JC en tekent een contract tot medio 2027 op Het Kasteel. Reith heeft al een verleden bij de Rotterdamse club, zo speelde hij in het seizoen 2019-2020 voor Jong Sparta nadat de club hem oppikte uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Na dat ene seizoen maakte de verdediger de overstap naar Helmond Sport.  

Technisch directeur Gerard Nijkamp is blij met de komst van Reith. ““De rechtsbackpositie was een van de plekken in de selectie, waarin we ons wilde versterken deze zomer. In Boyd hebben we daarin de gewenste speler gehaald. De afgelopen vier jaar heeft Boyd zich bewezen in de Keuken Kampioen Divisie, waarbij hij vorig jaar van waarde was bij een topclub in die competitie. Daardoor denken wij dat Boyd klaar is voor de stap naar de Eredivisie", vertelt hij op de website van Sparta Rotterdam.  

'Bayern München pikt voormalig Ajax-target Ito op in Stuttgart'

Bayern München gaat zich volgens verschillende Duitse media versterken met Hiroki Ito, die vorig jaar nog in verband werd gebracht met Ajax. De Japanse verdediger is door een clausule in zijn contract voor een vastgesteld bedrag van 30 miljoen euro op te pikken bij zijn huidige werkgever, VfB Stuttgart.

BILD schrijft dat Bayern aan die prijs wil voldoen, en dat de komst van de verdediger losstaat van de interesse van Bayern in Jonathan Tah (Bayer Leverkusen). De komst van de ene verdediger en de interesse in de ander lijken te bevestigen dat Matthijs de Ligt - zoals dinsdag naar buiten kwam - deze zomer inderdaad zou mogen vertrekken bij Der Rekordmeister.

Wereldkampioen Nesta debuteert als hoofdtrainer in de Serie A

Alessandro Nesta debuteert komend seizoen als hoofdtrainer in de Serie A. De voormalig topverdediger van onder meer SS Lazio en AC Milan, die in 2006 met Italië beslag legde op de wereldtitel, is door AC Monza aangesteld als opvolger van Raffaele Palladino, die de club afgelopen jaar naar de twaalfde plaats in de Italiaanse competitie leidde.

In 2015 hing Nesta zijn voetbalschoenen aan de wilgen, om bij Miami FC aan zijn trainersloopbaan te beginnen. Daarna stond de inmiddels 48-jarige Italiaan voor de groep bij achtereenvolgens Perugia, Frosinone en Reggiana. Met die laatste club einidigde hij afgelopen seizoen als elfde in de Serie B.

Tottenham Hotspur verscheurt contract duurste aankoop aller tijden

Tottenham Hotspur heeft het contract van Tanguy Ndombele met wederzijds goedvinden ontbonden, zo meldt de Engelse club via de officiële kanalen. De 27-jarige Fransman kwam in de zomer van 2019 nog voor een bedrag van 62 miljoen euro over van Olympique Lyonnais, waarmee hij nog altijd de duurste aankoop in de clubgeschiedenis is. 

Ndombele werd nooit een doorslaand succes bij de werkgever van Micky van de Ven, waarvoor hij uiteindelijk 91 wedstrijden zou spelen waarin hij tien keer scoorde en negen assists leverde. De afgelopen seizoenen werd hij al uitgeleend aan achtereenvolgend Lyon, Napoli en meest recentelijk Galatasaray. De middenvelder, die nog tot medio 2025 vast lag bij The Spurs, kan nu dus transfervrij op zoek naar een nieuwe werkgever.

Cees Driebergen nieuwe algemeen directeur van FC Volendam

FC Volendam heeft in Cees Driebergen een nieuwe algemeen directeur gevonden. De 62-jarige Driebergen, die in het verleden onder meer dezelfde rol vervulde bij ADO Den Haag, treedt vanaf 1 juli toe tot de directie van de Palingboeren

Met de komst van Driebergen is de directie van FC Volendam nu compleet. Eerder al stelden de Volendammers Patrick Busby aan als techinsch directeur en Jan-Bas Veltman als commercieel directeur. Driebergen staat te popelen om aan de slag te gaan bij FC Volendam. “Ik ben de afgelopen jaren regelmatig bij wedstrijden van FC Volendam geweest en hield daar altijd warme gevoelens aan over. Ik ben een dorpsjongen, een mensenmens en altijd gericht om samen met elkaar dingen te bereiken. Daarnaast ben ik duidelijk in de communicatie. Dat zijn denk ik voorwaarden die goed kunnen matchen met de mensen in en rond FC Volendam.” 

'Opvolger Allegri tekent dinsdag contract bij Juventus'

Juventus legt vandaag (dinsdag) de opvolger van de op straat gezette hoofdtrainer Massimiliano Allegri vast, zo meldt Fabrizio Romano op X. Thiago Motta, die het Bologna van Joshua Zirkzee en Sam Beukema afgelopen seizoen voor het eerst in de clubhistorie naar de Champions League leidde, tekent volgens de transferspecialist een contract tot medio 2027 bij De Oude Dame.

Motta (41) werd geboren in Brazilië, speelde voor dat land ook twee interlands, maar liet zich uiteindelijk naturaliseren tot Italiaan om tot dertig wedstrijden voor de Squadra Azzurra te komen. Na zijn spelersloopbaan, die hem langs clubs als FC Barcelona, Atlético Madrid, Internazionale en Paris Saint-Germain leidde, maakte de oud-middenvelder snel naam als trainer van achtereenvolgens Genoa, Spezia en Bologna. 

Sparta Praag vindt opvolger voor Priske: assistent wordt intern doorgeschoven

Sparta Praag heeft razendsnel een opvolger voor de naar Feyenoord vertrekkende hoofdtrainer Brian Priske gevonden. De Italiaanse transferspecialist Fabrizio Romano meldt op X dat Lars Friis, die reeds als assistent aan de club was verbonden, intern wordt doorgeschoven bij de recordkampioen van Tsjechië. 

Priske is nog niet officieel gepresenteerd als opvolger van Arne Slot bij Feyenoord, maar de afgelopen dagen zouden de Rotterdammers zowel met de trainer als zijn huidige werkgever een akkoord hebben bereikt. De Deen is naar verluidt inmiddels op zoek naar een woning in Rotterdam en zou met de clubleiding gesprekken voeren over de samenstelling van de selectie voor komend seizoen. 

Advocaat ziet technisch directeur Sinouh vertrekken bij Curaçao

Khalid Sinouh is niet langer technisch directeur van de FFK, de voetbalbond van Curaçao, zo valt te lezen op de Facebook-pagina van de bond. De voormalig doelman van onder meer AZ, FC Utrecht en PSV werd in januari van dit jaar nog aangesteld, maar vertrekt vanwege een verschil in visie op de toekomst, zo valt op te maken uit  het verspreide bericht.

Tegelijk met Sinouh trad Dick Advocaat aan als bondscoach van het Antiliaanse eiland. Als technisch directeur was de oud-keeper verantwoordelijk voor het werven van nieuwe spelers voor de nationale ploeg, schrijft ESPN. De momenteel clubloze Joshua Brenet maakte sindsdien inmiddels zijn debuut voor Curaçao, ook Ar'Jany Martha (die Ajax transfervrij lijkt te gaan verlaten) zou inmiddels voor het eiland gekozen hebben. 

Brighton wil St. Pauli-trainer Hürzeler (31) als opvolger De Zerbi

Fabian Hürzeler, de pas 31-jarige trainer van het Duitse FC St. Pauli, is in beeld bij Brighton & Hove Albion. De in de Verenigde Staten geboren trainer, die daarnaast ook over een Duits én een Zwitsers paspoort beschikt, leidde de club uit Hamburg afgelopen seizoen naar de titel in de 2. Bundesliga, waardoor St. Pauli komend seizoen weer op het hoogste niveau in Duitsland actief is. In Brighton moet hij de vertrekkende Italiaan Roberto De Zerbi gaan opvolgen.

Fabrizio Romano schrijft op X dat beide clubs inmiddels contact hebben over een mogelijke transfer van de jonge trainer, met wie Brighton al 'positieve gesprekken' achter de rug heeft. The Athletic voegt daaraan toe dat er zelfs al een werkvergunning voor Hürzeler is geregeld. The Seagulls, die komend seizoen voor het eerst in de clubhistorie Europa ingaan, beschikken met Bart Verbruggen, Jan Paul van Hecke en Joël Veltman over drie Nederlanders. Veltman is met zijn leeftijd van 32 jaar ouder dan zijn beoogde nieuwe trainer, wat al helemaal geldt voor routinier James Milner (38). 

Daniël Beukers van Groningen naar Volendam

Vleugelverdediger Daniël Beukers maakt de overstap van FC Groningen naar FC Volendam, zo is op vrijdagmiddag rond het middaguur bekendgemaakt. De twintigjarige tekent een meerjarig contract in het vissersdorp aan het Markermeer. Beukers tekende een contract bij Groningen tot medio 2027, maar vertrekt nu dus naar Volendam. Hij speelde slechts één officiële wedstrijd in het eerste van FCG.

Premier League-clubs stemmen massaal voor behoud van de VAR

In de Premier League zal ook volgend seizoen ‘gewoon’ gebruik worden gemaakt van de VAR. Donderdag stemden de clubs op het Engelse hoogste niveau over het voorstel om de videoscheidsrechter in de ban te doen. Alleen Wolverhampton Wanderers, de club die het voorstel indiende, zou volgens TNT Sports voor het afschaffen van de VAR hebben gestemd.

“Clubs hebben gestemd om gebruik te blijven maken van de VAR in de Premier League”, schrijft de Premier League in een statement. “Hoewel de VAR zorgt voor accuratere beslissingen, is er afgesproken dat er verschillende verbeteringen worden gedaan ten gunste van het spel en de supporters.”

Zestienjarig talent ruilt Feyenoord in voor Bayern München

De zestienjarige Chivano Wijks maakt deze zomer de overstap van Feyenoord naar Bayern München. Volgens Voetbal International heeft de Duitse recordkampioen aan de Rotterdammers laten weten dat het een akkoord heeft bereikt met de rechtervleugelverdediger, die sinds 2021 actief is in de jeugdacademie van Feyenoord. 

Wijks was nog niet in het bezit van een contract bij Feyenoord, waardoor Bayern München slechts een opleidingsvergoeding hoeft te betalen aan de bekerwinnaar. Naar verluidt bedraagt deze ongeveer een ton.  

Heracles shopt in Italië en presenteert twee verdedigers in één keer

Heracles Almelo heeft zich versterkt met twee verdedigers: Ivan Mesik en Lorenzo Milani. Het duo komt over van het Italiaanse Delfino Pescara 1936, dat afgelopen seizoen uitwkam in de Serie C, het derde profniveau in het Zuid-Europese land. Beide teamgenoten zijn 23 jaar oud en hebben in Almelo getekend tot medio 2028, in het geval van Milani heeft Heracles een optie voor een extra seizoen weten te bedingen.

Mesik heeft de Slowaakse nationaliteit en komt het best tot zijn recht als linker centrale verdediger. Hij is volgens technisch directeur Nico-Jan Hoogma 'goed in één tegen één-duels én tweebenig'. Milani is een Italiaanse linksback die de afgelopen jaren ook aanvallend zijn waarde bewees, getuige de negen assists én vijf doelpunten die hij de afgelopen twee seizoenen achter zijn naam kreeg. Hoogma spreekt dan ook van een 'technisch vaardige speler' die 'veel energie in wedstrijden legt'. 

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Meer dan 600 miljoen aan salarissen in een jaar... het is toch te bizar voor woorden!

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Kunnen ze dat bij ajax ook niet doen Van Praag materiaal man maken van halst als hulpje en lenderink als schoenenpoeter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen