Maurice Steijn reageert op vroegtijdige wissel bij Ajax: 'Het proces herhaalt zich als je goed oplet'

28 februari 2024, 17:38   Bijgewerkt: 28 februari 2024, 19:16
Foto: © Imago

Maurice Steijn en sportpsycholoog Tim Koning hebben gereageerd op de snelle wisselbeurt van Anton Gaaei tegen AZ Alkmaar van afgelopen zondag. De Deense rechtsback kende een verschrikkelijke 35 minuten, en werd door Ajax-coach John van ’t Schip van het veld gehaald.

“Het proces herhaalt zich in alles, als je goed oplet”, legt oud-Ajax-coach Steijn uit bij De Volkskrant. Hij doelt er waarschijnlijk op dat Gaaei onderdeel is van een veel groter probleem wat de voetbalclub uit Amsterdam momenteel heeft. Sportpsycholoog Koning zegt dat het snel wisselen flink wat nadelen heeft voor de speler. Zeker als die speler nog relatief jong is, zoals Gaaei.

Artikel gaat verder onder video

“Een sporter kan zich incompetent voelen. Zo’n wissel kan de bevestiging zijn van zijn gevoel dat hij het niveau niet aankan. Een gevolg van die twijfel kan zijn dat hij zichzelf onzichtbaar gaat maken: fouten liever vermijden, zodat je ook niet geraakt kunt worden. Het resultaat is vaak dat het de ontwikkeling remt”, legt Koning uit.

Heeft het vroege wisselen dan alleen maar negatieve gevolgen? Nee, dat hoeft niet per se. “Hij kan ook de uitdaging zien en de fouten gebruiken als feedback om het een volgende keer beter te doen. Dat brengt een andere motivatie met zich mee. Het is van belang om je gevoelens te uiten, zodat je de knop kunt omzetten.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen