"Reis probeerde altijd bij zijn zoon in Brazilië te zijn"

27 november 2013, 10:04

Fred Rutten is niet verbaasd dat Jonathan Reis terugkeert naar Brazilië. Dinsdag werd bekend dat het contract van de aanvaller bij Vitesse per 1 december wordt ontbonden, omdat Reis graag terugkeert naar zijn vaderland. "Als hij twee dagen vrij had, probeerde hij altijd al bij zijn vriendin en zoon in Brazilië te komen."

Rutten kent Reis als geen ander. De voormalig PSV- en Vitesse-coach werkte diverse malen met het enfant terrible en stond aan de wieg van Reis' voetbalcarrière. PSV had de A-junior in 2009 al afgeschreven, toen Rutten besloot Reis een laatste kans te geven. "Ik wilde hem zien meetrainen. Na de training kreeg ik Ibrahim Afellay en Danko Lazovic bij me. 'Trainer, hij is zo goed', zeiden ze steeds. Dat vond ik veelzeggend", herinnert Rutten zich in AD Sportwereld.

Het ging goed met Reis, tot de club lucht kreeg van zijn cocaïnegebruik. Hij liet zich door de club behandelen en tekende uiteindelijk een nieuw contract. Ook na zijn rentree was hij een topspeler. "Op dat moment was hij fantastisch. Hij had snelheid, kon afmaken, was kopsterk. Jonathan had op dat moment alles om het tot de top te schoppen." Een botsing met Roda JC-doelman Przemyslaw Tyton, eind 2010, betekent het einde van zijn tijd bij PSV. De spits scheurt alles af wat een knie maar kan bevatten. "Die blessure was een grote catastrofe. Het is een godswonder dat hij überhaupt nog voetbalt. Dat heeft hij zelf afgedwongen, en dat is knap."

Ruim een jaar later is Rutten bij Vitesse en prompt duikt Reis daar op. Hij scoort acht doelpunten nadat hij in de winterstop een contract voor vier jaar tekende, maar ziet Rutten aan het einde van het seizoen vertrekken. Onder de nieuwe coach Peter Bosz verliest hij zijn plek aan Havenaar, waarna de mentaliteit van Reis te wensen over laat. Hij wordt teruggezet naar de beloften, en de heimwee naar zijn vriendin en zoontje groeit. In overleg met de club ontbindt hij zijn contract, opdat hij terug kan keren naar wat hem lief is.

Volgens Rutten betekent dat niet per se het einde van Reis' voetbalcarrière. Integendeel, zelfs. "Vooral ook omdat die kleine ontzettend veel voor hem betekent. Daar is hij minder eenzaam. Maar een kleine tragedie is het wel."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen