Valse start Jong Oranje op EK in Portugal

24 mei 2006, 20:04

Nadat Marco van Basten zijn selectie voor het WK bekend gemaakt had, kraaide Foppe de Haan victorie. De oefenmeester van Jong Oranje kon hierdoor tijdens het jeugd-EK beschikken over een ongekend sterke selectie, met spelers als Huntelaar, Castelen en Vlaar. Ondanks al deze grote namen liep de eerste wedstrijd van Jong Oranje uit op een enorme deceptie. Een matig elftal uit Oekraïne bleek met 2-1 te sterk.

De basisopstelling die bondscoach De Haan het veld in stuurde, was op papier ronduit indrukwekkend. Alle elf de spelers verdienen hun brood bij mooie clubs uit de Eredivisie, waarbij een enkeling (Daniel de Ridder, Celta de Vigo) zelfs al een transfer naar een goede club uit het buitenland achter de rug heeft. De aanval van Oranje was met De Ridder, Huntelaar en Castelen van grote klasse, terwijl ook in de defensie en op het middenveld voldoende kwaliteit rondliep.

De enige vreemde eend in de bijt was doelman Kenneth Vermeer. De sluitpost is als enige van de elf spelers geen basisspeler bij zijn club (Ajax) en had dus een groot gebrek aan ervaring en wedstrijdritme ten opzichte van zijn tegenstanders en ploeggenoten. De gehaaide Oekraïense aanvaller Milevski maakte hier aan het eind van de eerste helft dankbaar gebruik van. De spits ging naar de grond in duel met Vermeer, waarna de bal op de stip ging. Diezelfde Milevski faalde vanaf elf meter niet: 1-0.

Ook in de eerste fase na rust slaagde Oranje er niet in om te overtuigen. Sterker nog, het was opnieuw Oekraine dat feest mocht vieren. Bij een vrije trap op ruim dertig meter van het doel wilde de Nederlandse defensie de buitenspelval open zetten, maar blijkbaar was iemand vergeten om Paul Verhaegh van dit voornemen op de hoogte te brengen. De rechtsback van Vitesse bleef doodleuk staan, waardoor de vier Oekraïense aanvallers uit mochten kiezen wie ging scoren. Het werd uiteindelijk Fomin, die de 2-0 achter Vermeer tikte.

Pas na deze treffers leek Jong Oranje de schroom van zich af te gooien. Eindelijk zorgde de ploeg voor enig gevaar voor het vijandige doel. Huntelaar probeerde het met een omhaal en Luirink met een kopbal, maar de gele muur werd niet geslecht. Pas in blessuretijd kopte verdediger Luirink de aansluitingstreffer binnen, maar dat doelpunt kwam te laat om een nederlaag te voorkomen. Het ambitieuze en alom bewierookte Jong Oranje zal er hierdoor nog een enorme kluif aan zal krijgen om de groepsfase te overleven.