Jong Oranje moe, maar voldaan

Koen Freriks
5 juni 2006, 13:00

De nog vermoeide kampioenen van Jong Oranje stapten maandagochtend in Porto op het vliegtuig naar Schiphol. De jonkies hebben tot in de kleine uurtjes een flink feest gevierd. Jong Oranje werd gisteravond voor de eerste keer in de geschiedenis Europees kampioen.

Een vermoeide, maar voldane Stijn Schaars: "Ik heb helemaal niet geslapen. Het was een mooi feest vannacht. Ik denk dat pas later tot ons doordringt wat voor bijzondere prestatie we hebben neergezet. Nu beseffen we het nog niet helemaal." Gisteravond verzamelden de spelers zich voor het laatst in het hotel in Estarreia. "Daar heeft de bondscoach ons nog even toegesproken en bedankt. Ook is er afscheid genomen van de spelers die na dit toernooi niet meer voor Jong Oranje mogen uitkomen. Daarna is een groep gaan stappen in Porto en een groep in Aveiro. Om zes uur moesten we ons allemaal alweer melden aan de ontbijttafel."

De bondscoach glom van trots: "Dit is voor mijzelf te vergelijken met het uitrijden van de Elfstedentocht. Datzelfde voldane gevoel heb ik nu ook een beetje. De klus is geklaard, dat is fantastisch." Na het gelijkspel in de groepsfase tegen Denemarken leek het doek al gevallen voor De Haan. "Dat is voetbal. Succes is allemaal zo relatief. We hebben wat geluk gehad, maar zijn ook steeds beter gaan voetballen. Na de komst van Demy de Zeeuw en Ismaïl Aissati zijn we meer in balans gekomen. Dit team is enorm gegroeid."

Door het enorme succes van gisteravond ziet de bondscoach de toekomst van het Nederlands Elftal positief tegemoet: "Jongens als Wesley Sneijder, Ryan Babel, John Heitinga, Arjen Robben en Robin van Persie hadden eigenlijk allemaal nog mogen meedoen met ons. Ook spelers van het huidige Jong Oranje kunnen binnenkort de stap maken naar het Nederlands elftal. We staan er goed voor." Er is echter toch één nadeel: "Volgend jaar kunnen we het op het EK in eigen land nooit meer beter doen. De doelstelling zal daar opnieuw zijn om de halve finales te bereiken. Daarmee plaatsen we ons voor de Olympische Spelen van Peking 2008."

"Vooraf had ik op zo'n verloop van het toernooi alleen maar kunnen hopen", vertelde hij maandagochtend. "Een jaar geleden was dit voor mij nog ondenkbaar. Het is allemaal erg snel met me gegaan. Dat we dit als team hebben bereikt, is nu nog niet te bevatten. Zelfs de allergrootste Nederlandse voetballers is dit in het verleden niet gelukt."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen