PSV kroont zich tegen achtervolger Ajax in stijl tot landskampioen

15 april 2018, 18:37   Bijgewerkt: 15 april 2018, 20:45

PSV heeft zich zondagmiddag gekroond tot de kampioen van Nederland. In een rechtstreeks duel met achtervolger Ajax liet de formatie van Phillip Cocu niets aan duidelijheid te wensen over. Dankzij doelpunten van Gaston Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn werd Ajax vernederd (3-0), waarbij de ploeg van Erik ten Hag het duel met negen man eindigde na rode kaarten voor (de gefrustreerde) Nicolas Tagliafico en Siem de Jong.

Anders dan vaak in het huidige Eredivisie-seizoen overtuigde PSV wél vanaf de eerste minuut. Vergelijkbaar als de wedstrijd tegen FC Utrecht (1-7): ook daar werd een zeer moeilijke wedstrijd voorspeld, maar bleken de Eindhovenaren een forse maat te groot voor de opponent. Dat was ook de wedstrijd waarna PSV aan kop kwam in de Eredivisie, speelronde zes op 24 september 2017.

Op zondag 16 april 2018 is dat feit niet veranderd geweest sindsdien. Ja, de motor heeft meermaals gehaperd. Op bezoek bij Ajax en Willem II ging die überhaupt amper aan, tegen FC Twente, PEC Zwolle, sc Heerenveen en AZ zat er flink wat zand in. Maar meestal werd er desondanks gewonnen door de formatie van Phillip Cocu en ook al was het niet altijd even goed: op een gegeven moment is het geen toeval meer.

{image[325468][right-half][]}Openingsdoelpunt

Maar wie twijfelt of PSV de terechte kampioen is, kan het duel in het Philips Stadion nog eens terugkijken. Want hoewel Ajax het eerste kwartier het vaakst de bal had, kreeg PSV via Luuk de Jong de eerste goede kans van de wedstrijd. Onana voorkwam met zijn voet de vroege openingstreffer van PSV. 

Dat doelpunt kwam er na ruim twintig minuten spelen alsnog. Gaston Pereiro, de man die altijd scoort in de belangrijke wedstrijden van PSV, beloonde zijn basisplaats met een doelpunt: hij werkte de rebound binnen van Hirving Lozano.

Na een dreigende kopbal van De Jong en een gemiste vrije trap van van Pereiro was de derde mogelijkheid van PSV na het openingsdoelpunt wél raak: De Jong knikte uit een prima voorzet van Joshua Brenet binnen. Daarmee kon er al een vervroegd feestje plaatsvinden, want ondanks dat Erik ten Hag Siem de Jong in de pauze inbracht voor Maximilian Wöber, hield PSV de absolute controle over de wedstrijd.

Sterker nog: tien minuten na de thee beloonde Steven Bergwijn het overwicht van de thuisploeg met de definitieve beslissing in de titelstrijd. Hij punterde een afgeslagen bal voorbij de kansloze Andre Onana: 3-0. De afgang van Ajax was compleet, waarop de fans in het uitvak heel veel vuurwerk afstaken. Een hersenloze actie van de Ajax-fans die voelden dat de titel ver weg was.

Hoewel de Amsterdammers via Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar en David Neres nog best dichtbij een aansluitingstreffer kwamen, volgden sommige Ajax-spelers het voorbeeld van de supporters. Tagliafico kreeg een terechte tweede gele kaart na een harde tackle op Lozano, terwijl niet veel later invaller De Jong de rode prent kreeg voorgehouden. Het was aan Onana te danken dat PSV niet verder uitliep, de doelman voorkwam met talloze reddingen een nog pijnlijkere score. Het mocht het feestje in het Philips Stadion - dat alleen Luuk de Jong zag uitvallen met een blessure - niet verstieren: PSV kroonde zich in stijl terecht tot de landskampioen 2017/18.

De opstellingen en beoordelingen*

PSV: Jeroen Zoet 7.5 (89. Eloy Room -); Santiago Arias 7, Nicolas Isimat-Mirin 7, Daniel Schwaab 8, Joshua Brenet 7.5; Marco van Ginkel 7, Jorrit Hendrix 7.5; Steven Bergwijn 7 (72. Derrick Luckassen -), Gaston Pereiro 7.5, Hirving Lozano 7; Luuk De Jong 7.5 (55. Bart Ramselaar 6.5).

Ajax: André Onana 7; Joël Veltman 5, Matthijs de Ligt 5, Maxilliam Wöber 3.5 (46. Siem de Jong 2.5), Nicolás Tagliafico 3; Donny van de Beek 4.5, Lasse Schöne 3.5, Hakim Ziyech 5 (85. Noussair Mazraoui -); David Neres 5, Klaas-Jan Huntelaar 4 (69. Kasper Dolberg 5.5), Justin Kluivert 3.5.

Man of the match: Daniel Schwaab

*: Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

[photo,113306,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen