PSV tovert eindelijk een kwartier en kan de Europa League ruiken

22 augustus 2019, 22:25

PSV heeft na een povere eerste helft en wervelend tweede bedrijf afstand genomen van Apollon Limassol. De Eindhovenaren hadden in het heenduel om de play-offs voor de Europa League 45 minuten nodig om op gang te komen, maar tikten de Cyprioten in een kwartier na rust helemaal zoek. Via Mohammed Ihattaren, Cody Gakpo en Denzel Dumfries werd de sterke fase ook op het scorebord uitgedrukt en lijken de Brabanders zeker van de groepsfase van de Europa League: 3-0.

Daar zag het lang niet naar uit. Bij PSV wil het in het nog prille seizoen immers nog niet vlotten. De Brabanders verloren in de voorrondes van de Champions League van FC Basel, worstelden zich in de vorige Europa League-ronde langs het nietige Haugesund en staan in de Eredivisie op zeven punten uit drie wedstrijden.

Grootste pijnpunt is echter het spel, want de ploeg van Mark van Bommel weet het publiek nog niet te vermaken.

Dat het stadion voor nauwelijks de helft gevuld was tegen Apollon Limassol, was dan ook geen verrassing. De aanwezige toeschouwers zagen twee wijzigingen ten opzichte van het duel tegen Haugesund. Michal Sadilek (schorsing) en Bruma (blessure) stonden niet op het wedstrijdformulier. Zij werden vervangen door Olivier Boscagli en Cody Gakpo. De meest opvallende naam was die van Kostas Mitroglou. De Griekse bliksemaankoop werd woensdag gecontracteerd, donderdag medisch gekeurd en een paar uur later zat de gehuurde spits al op de bank.

Wat de ervaren spits voor rust zag in het eerste duel van de play-offs, moest hem zorgen baren. PSV creëerde voor rust helemaal niets tegen de drievoudig kampioen van Cyprus. Apollon bleef doodeenvoudig op de been en kreeg zelfs de grootste kans in de slaapverwekkende eerste helft: Jeroen Zoet keerde een van richting veranderd schot van Giannis Gianniotas met zijn voeten. Voor de rest viel er in het eerste bedrijf niets te noteren in Eindhoven.

Goudhaantje Ihattaren

Hoe anders was de hervatting na rust. Na knullig balverlies van Apollon counterde PSV zich razendsnel naar de openingstreffer. Via Steven Bergwijn en Donyell Malen kwam de bal bij de Europese basisdebutant Ihattaren. Het jonkie (17) tikte de bal kalm binnen en liet het Philips Stadion eindelijk juichen: 1-0.

Het is een cliché van jewelste, maar PSV leek onbevangen na Ihattarens treffer. Plots volgden de vlotte combinaties zich na elkaar op en was Apollon het kwijt. In no-time besliste PSV het duel, en mogelijk al het tweeluik. Eerst was het Gakpo die vanaf een meter of vijftien fraai doel trof en kort daarna schoot Dumfries raak na voorbereidend werk van linksback Boscagli. 

Die drie tikken kwam Apollon in Nederland in ieder geval niet meer te boven. Zoet hield in het restant zijn doel ondanks wat hachelijke momenten schoon. De doelman, die de nodige kritiek kreeg de laatste maanden, redde onder meer na gestuntel van Timo Baumgartl. Mede daardoor is de uitganspositie van PSV volgende week in Cyprus riant. En daar hadden weinig fans na de eerste helft rekening mee gehouden.

Dat gold ook voor een invalbeurt van Mitroglou, maar de Griek kwam tien minuten voor tijd binnen de lijnen. Het paste allemaal in de feestelijke tweede helft, waar PSV voor het eerst dit seizoen liet ziet dat het ook met vermakelijk voetbal wedstrijden kan winnen.

Opstelling en beoordelingen*

PSV: Jeroen Zoet 6,5; Denzel Dumfries 6, Timo Baumgartl 6,5, Nick Viergever 6, Olivier Boscagli 6,5 (89. Toni Lato -); Pablo Rosario 5, Steven Bergwijn 6, Érick Gutiérrez 6,5; Mohammed Ihattaren 7 (81. Kostas Mitroglou -), Donyell Malen 6, Cody Gakpo 6,5 (85. Jorrit Hendrix -).

Man of the match: Mohammed Ihattaren

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen