Oranje zeker van WK na winst op Tsjechië

Ger
8 oktober 2005, 22:45

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond in stijl directe kwalificatie voor het WK in Duitsland afgedwongen. De ploeg van bondscoach Marco van Basten verzekerde zich van het felbegeerde startbewijs door Tsjechië met 2-0 opzij te zetten. Edwin van der Sar stopte een penalty van Rosicky, waarna Rafael van der Vaart en Barry Opdam de goals op hun naam schreven.

De formatie van Van Basten was vol vertrouwen naar Praag gekomen. Oranje kende een fitte selectie en begon uitstekend aan de belangrijke confrontatie. De ploeg gokte niet op een gelijkspel maar voetbalde met aanvallende intenties. Het leverde in het eerste gedeelte van de wedstrijd enige mogelijkheden op.

De gemiste strafschop bleek de inleiding van een zinderende periode. Slechts een minuut later wist Oranje tot ontsteltenis van de Tsjechische supporters het net wél te vinden. Rafael van der Vaart besloot een combinatie met Arjen Robben doeltreffend af. De in topvorm verkerende spelmaker van Hamburger SV verschalkte doelman Petr Cech met een geplaatst schot.

Tsjechië leek snel in de wedstrijd terug te komen, maar een treffer van Jiri Stajner uit een vrije trap werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 39ste minuut was het opnieuw Nederland dat een goal op de borden zette. Uit een hoekschop van Robben kopte Barry Opdam de bal tegendraads binnen. Voor de verdediger van AZ betekende het de eerste goal in zijn zesde interland.

Grote kansen waren spaarzaam voor Tsjechië in de slotfase van het duel. Slechts Rosicky wist het doel van Oranje tweemaal onder vuur te nemen. Eerst redde Van der Sar, daarna zag de kleine middenvelder zijn inzet op de lat terechtkomen. Ruud van Nistelrooy verzuimde vlak voor tijd om Nederland nog een doelpunt te bezorgen.

Door de overwinning heeft Nederland de groepswinst gepakt, en daarmee is directe kwalificatie voor het WK 2006 een feit. Tsjechië zal nu het laatste groepsduel met Finland moeten winnen kans te houden op een startbewijs. Daarbij moet de ploeg van coach Karel Brückner ook hopen dat Armenië ten koste van Andorra de laatste plaats verlaat, anders eindigt Roemenië als tweede achter Oranje.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen