Reading geeft Feyenoord stof tot nadenken

12 augustus 2006, 17:48   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ruim een week voordat Feyenoord in Groningen zal beginnen aan de nieuwe competitie, heeft de ploeg een tik te verduren gekregen. Op bezoek bij Reading, een Engelse laagvlieger zonder Premier League-ervaring, ging het elftal van Erwin Koeman met 2-1 onderuit. Dat was, zeker gezien het onthutsend zwakke optreden van Feyenoord in de eerste helft van de wedstrijd, volledig terecht. Het enige Rotterdamse doelpunt kwam op naam van invaller Benjamin de Ceulaer.

Feyenoord begon, met het oog op de seizoensouverture tegen FC Groningen, met Nick Hofs op de bank. De middenvelder is geschorst voor de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie en Erwin Koeman leek te willen kijken hoe de absentie van zijn veelscorende middenvelder op te vangen was. Pascal Boscchaart verving Hofs op het middenveld naast De Guzman en Lucius, terwijl Andre Bahia links in de defensie plaatsnam. Rechts in de voorhoede kreeg Tim Vincken de voorkeur boven Benjamin de Ceulaer.

Dit zal ook de beoogde basisformatie van Koeman voor het duel tegen Groningen zijn geweest, maar het eerste halve uur in Reading gaf de oefenmeester veel stof tot nadenken. Feyenoord werd immers volledig overklast door Reading, een Engelse promovendus die gezien wordt als een belangrijke kandidaat om dit seizoen direct weer te degraderen uit het Premiership. Feyenoord kwam simpelweg finesse en slagvaardigheid tekort om de enthousiaste Engelsen bij te benen.

Enkele minuten na deze tegengoals kreeg Feyenoord een derde tegenslag te verwerken. Ron Vlaar, die centraal achterin een duo vormde met Serginho Greene, viel geblesseerd uit nadat hij met een tackle een volgende aanval van Reading onschadelijk gemaakt had. De verdediger moest het veld verlaten en aangezien Koeman achterin amper alternatieven had werd Nick Hofs uit de dug-out gehaald. Door de komst van de middenvelder schoof Bosschaart een linie naar achteren en nam Bahia de plaats van Vlaar centraal in de defensie naast Serginho Greene over.

Direct na deze actie besloot Erwin Koeman om in te grijpen. De oefenmeester haalde Vincken, Huysegems en De Guzman naar de kant en bracht in de vorm van Van Hooijdonk, De Ceulaer en Kolkka drie verse aanvallers in het veld. Dit leverde direct succes op. Een hoekschop van Hofs werd door Van Hooijdonk richting doel getikt, waar mede-invaller De Ceulaer de bal in het dak van het Engelse doel tikte.

Na deze treffer kwam de wedstrijd eindelijk helemaal los. Feyenoord ging op zoek naar de gelijkmaker, maar Reading bleef levensgevaarlijk. Zo ging een schot van de Zuid-Koreaan Seol net voorlangs, terwijl een doelpunt van Sidwell werd afgekeurd wegens duwen. Aan de andere kant was vooral De Ceulaer dicht bij een doelpunt, maar de inzet van de Belg ging net naast.

In het restant van de wedstrijd slaagde Feyenoord er, ondanks een fraaie volley op de paal van Pierre van Hooijdonk, niet meer in om de gelijkmaker te forceren, waardoor de ploeg toch met een kater terug naar Nederland zal reizen. Met name het spel in de eerste helft was dusdanig slecht, dat trainer Koeman in tijdnood lijkt te komen. Slechts acht dagen heeft de ploeg nog, voordat het moet afreizen naar het gevreesde Euroborg voor de loodzware uitwedstrijd tegen FC Groningen. Of Koeman aan deze acht dagen voldoende heeft om zijn ploeg in vorm te krijgen, valt echter te betwijfelen.

Opstelling Feyenoord: Timmer; Collen, Greene, Vlaar (30/ Hofs, 77/ Derijck), Bahia; Lucius, De Guzman (61/ Van Hooijdonk), Bosschaart (74/ Davids); Vincken (61/ De Ceulaer), Kuyt, Huysegems (61/ Kolkka)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen