Puntverlies voor koploper Arsenal; Villa ontketend na ontslag Gerrard

23 oktober 2022, 16:56

De voetbalzondag in de Premier League heeft enkele verrassende resultaten opgeleverd. Zo won een ontketend Aston Villa drie dagen na het ontslag van hoofdtrainer Steven Gerrard met liefst 4-0 van Brentford. Tegelijkertijd liep koploper Arsenal in het St. Mary's Stadium tegen het tweede puntenverlies van de competitie aan.

Southampton - Arsenal 1-1

Pas één keer eerder liep Arsenal dit Premier League-seizoen tegen puntenverlies aan, toen het met 3-1 verloor van het Manchester United van Erik ten Hag. De overige negen wedstrijden werden gewonnen, en ook op bezoek bij laagvlieger Southampton leek er weinig aan de hand. Al na elf minuten kwamen The Gunners namelijk op voorsprong. Doelpuntenmaker was Granit Xhaka, de eerder zo bekritiseerde middenvelder die deze week ook al de winnende treffer tegen PSV voor zijn rekening nam. Hij rondde een voorzet van Ben White keurig af.

Na rust ging het echter mis voor de ploeg van Mikel Arteta. Dat Southampton op gelijke hoogte kwam, was voor een groot deel de verdienste van Mohamed Elyounoussi. De Noor dribbelde de Londense verdediging door en zette met een slimme steekbal aanvaller Stuart Armstrong alleen voor de keeper. De Schot maakte goed af, waarna Arsenal dus op zoek moest naar de 1-2. Het aantal kansen dat het hiertoe creëerde lag verrassend laag, al leek Martin Ødegaard zich zo'n twaalf minuten voor tijd tot matchwinner te kronen. Zijn treffer werd echter afgekeurd, omdat de bal al over de achterlijn was geweest. Het betekende dat Arsenal voor de tweede keer dit seizoen punten verspeelde, en de voorsprong op Manchester City nog maar twee punten bedraagt.

Aston Villa - Brentford 4-0

Laagvlieger Aston Villa heeft een rumoerige week achter de rug. Nadat het slechts twee punten pakte in de laatste vier wedstrijden en daarmee onderin de Premier League bungelde, werd trainer Steven Gerrard deze week op straat gezet. Zijn ontslag bleek drie dagen later voor het gewenste schokeffect te zorgen. Al binnen een kwartier stonden The Villains - nu onder leiding van interim-manager Aaron Danks - met liefst 3-0 voor tegen Brentford. Leon Bailey en Danny Ings (2x) tekenden voor de zeer welkome treffers. De zege kwam in de resterende 75 minuten niet meer in gevaar; via Ollie Watkins eindigde de wedstrijd zelfs in 4-0.