Feyenoord op wilskracht langs AZ

18 november 2006, 21:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord lijkt definitief af te hebben afgerekend met de sportieve crisis waarin het wekenlang verkeerde. De ploeg knokte zich zaterdag in een prachtig voetbalgevecht met 3-2 langs AZ, waardoor het plotseling nog maar drie punten achterstand heeft op de alom bewierookte Alkmaarders. Hoewel Feyenoord sterk speelde, werd het een handje geholpen door AZ-doelman Bulters. De sluitpost maakte bij alle drie de Rotterdamse goals een zwakke indruk.

Zowel Feyenoord als AZ kampte, voorafgaand aan dit duel, met de nodige personele problemen. Aan de kant van de Rotterdammers ontbraken, naast de langdurig afwezigen Romeo Castelen en Ron Vlaar, ook onder meer de geblesseerde Jonathan de Guzman en Danny Buijs (geschorst). Aanvoerder Theo Lucius, die deze nog een aantal dagen apart van de groep trainde, was daarentegen wel van de partij.

Ook AZ-trainer Louis van Gaal had niet de beschikking over een complete selectie. De oefenmeester kon vanwege blessures geen beroep doen op verdediger Gijs Luirink en doelman Joey Didulica. Omdat Van Gaal het bovendien niet aandurfde om de niet geheel fitte Khalid Sinouh te stellen, stond derde doelman Job Bulters onder de lat.

Feyenoord kwam hierdoor zeer goedkoop op 0-1, een stand die gezien het spelbeeld tegen de verhouding in was. De Rotterdammers speelden weliswaar niet slecht, maar AZ had de regie van het duel stevig in handen. De Alkmaarders bepaalden het spelbeeld, Feyenoord kon weinig anders doen dan verdedigen en gokken op de counter. Die speelstijl leverde af en toe gevaarlijke momenten op via de sterk spelende Huysegems, maar bracht ook veel risico met zich mee. Wie AZ het spel laat maken, weet immers dat het vroeg of laat een doelpunt tegen krijgt.

Enkele minuten na het doelpunt van Hofs was het dan ook alweer gelijk. Uitblinker Tim de Cler stoomde weer eens op langs de lijn en zijn voorzet kwam voor de voeten van Demy de Zeeuw terecht. Via het lichaam van Henk Timmer en opnieuw het been van De Zeeuw belandde de bal vervolgens hoog in het Rotterdamse net: 1-1.

Feyenoord had na deze treffer de overwinning voor het grijpen. De ploeg speelde sterk en wist knap de angel uit het spel van AZ te halen. Een derde Rotterdamse treffer leek zelfs in de lucht te hangen, maar vanuit het niets sloeg AZ plotseling toe. Invaller Dembele stuurde Danny Koevermans weg, die André Bahia op snelheid simpel klopte. Omdat ook doelman Timmer net te laat was, kon de Alkmaarse topscorer zomaar de 2-2 binnentikken.

Enkele weken geleden zou een dergelijke tegenvaller Feyenoord ongetwijfeld alsnog de das hebben omgedaan, maar ditmaal toonde de ploeg veerkracht. Nadat Henk Timmer zijn ploeg met twee geweldige reflexen op de been gehouden had, sloeg Nick Hofs genadeloos toe. De middenvelder kwam op twintig meter van het Alkmaarse doel in balbezit, draaide naar zijn 'zwakke' linkerbeen en passeerde AZ-keeper Bulters met een diagonale schuiver, die via de binnenkant van de paal in het Alkmaarse doel rolde.

Na dit doelpunt liet Feyenoord zich de kaas niet nogmaals van het brood eten. Twee keer eerder slaagde AZ er in om een achterstand weg te poetsen, maar op deze derde Rotterdamse treffer had de ploeg geen antwoord. Tot uitzinnige vreugde van het Legioen speelde de thuisploeg de wedstrijd volwassen uit, waarmee het nogmaals aantoonde dat het een enorme stap voorwaarts gemaakt heeft ten opzichte van de start van dit seizoen. Feyenoord is kwalitatief misschien nog altijd minder dan een ploeg als AZ, maar zaterdag toonde het aan dat het op wilskracht en passie een heel eind kan komen. Die wetenschap is voor Feyenoord misschien nog wel meer waard dan de drie punten die het vandaag veroverde.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen