Jong Oranje na thriller vanaf elf meter in finale

Ger
20 juni 2007, 21:22   Bijgewerkt: 20 juni 2007, 22:37

Jong Oranje staat na een marathonpartij tegen England in de eindstrijd van het jeugd-EK. Nadat beide ploegen elkaar in de reguliere speeltijd op 1-1 hielden, greep Nederland de zege vanaf de strafschopstip. Verdediger Gianni Zuiverloon schoot uiteindelijk de beslissende penalty raak: 13-12.

Tegen de Engelse ploeg zag coach Foppe de Haan vooraf voldoende mogelijkheden. De Friese oefenmeester was vooral opgelucht dat hij de Italianen in de halve eindstrijd ontliep. De Zuid-Europeanen zijn volgens De Haan prima voetballers, terwijl Engeland bekend staat om een voorspelbare opbouw.

Dat balbezit alleen niet voldoende is voor een overwinning, maakte Engeland vlak voor rust pijnlijk duidelijk. Eén van de weinige Engelse uitbraken leverde een onverwachte goal op. Ron Vlaar liet zich in een duel aftroeven door Lita, die vervolgens Boy Waterman in de korte hoek passeerde: 0-1.

De achterstand had Oranje aan zichzelf te wijten. De equipe van De Haan had voor de Engelse treffer diverse mogelijkheden onbenut gelaten. Vooral uitblinker Ryan Babel toonde zich niet efficiënt. De Ajacied was goed voor enkele fraaie acties, maar het vervolg liet veelal te wensen over.

Babel was wel de speler die voor de openingsgoal twee keer de trekker van Oranje overhaalde. Een combinatie met Maceo Rigters eindigde met een uithaal recht op goalie Scott Carson en een rush van Ryan Donk werd besloten met een schot over het doel.

Foppe de Haan en scheidsrechter Knut Kircher.

Foppe de Haan en scheidsrechter Knut Kircher.

Vlak na rust werd de wedstrijd bijna vroegtijdig beslist. Lita schoot een vrije trap op de buitenkant van de paal. Nederland beet zich in het vervolg van het duel stuk op de Engelse defensie. Bij ieder schot zag Oranje succes vervliegen door een inglijdende Engelsman.

Op het uur had Oranje de grootste tegenvaller. Maduro zag zijn schot worden geblokt, waarna een inzet van Rigters via een Engelse verdediger over de lat dwarrelde. Naarmate de tijd wegtikte, zocht Oranje de oplossing vaker in de lange bal. In het overvolle Engelse strafschopgebied leidde dat niet tot de gewenste oplossing.

Juist op het moment dat Nederland de uitschakeling nabij leek, scoorde Rigters uit het niets de gelijkmaker. De spits werkte een kopbal van Ryan Donk met een fraaie omhaal in het Engelse doel. Het doelpunt gaf Oranje nieuwe krachten en in de blessuretijd aasde het team nog op de knock-out. Babel kwam met een vrije trap dicht in de buurt.

In de verlenging slaagde Engeland er niet meer in een vuist te maken. Pearce had bovendien, in een poging om de 0-1 over de streep te trekken, zijn meeste aanvallende krachten naar de kant gehaald. In de 102e minuut verloren de Engelsen bovendien Nedum Onuoha met een blessure, waardoor het team met tien man verder moest.

In een bloedstollende penaltyreeks kreeg Nederland twee kansen om de wedstrijd te beslissen. Arnold Kruiswijk en Daniel de Ridder faalden op matchpoint. Na een strafschop van Anton Ferdinand op de lat, greep Oranje wel de derde kans. Gianni Zuiverloon schoot Oranje naar de finale: 13-12.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen