Ajax beste in mat duel om Johan Cruijff Schaal

11 augustus 2007, 21:47   Bijgewerkt: 11 augustus 2007, 21:54

Ajax is winnaar geworden van de twaalfde editie van het duel om de Johan Cruijff Schaal. In de ArenA was de bekerwinnaar in een mager duel met 1-0 te sterk voor kampioen PSV. Gabri maakte op slag van rust de enige goal. De zege van Ajax was terecht. De Amsterdammers speelden niet groots, maar hadden er weinig moeite mee om het aanvallend onmachtige PSV onder de duim te houden.

De Johan Cruijff Schaal zou eigenlijk een soort generale repetitie moeten zijn. Een laatste test voor de start van de competitie, waarbij de trainers kunnen kijken waar hun elftal staat ten opzichte van een rechtstreekse concurrent. De wedstrijd kan een graadmeter zijn voor hetgeen ons de komende weken en maanden te wachten staat, maar ditmaal was daarvan helemaal geen sprake. Verwacht wordt immers dat zowel PSV als Ajax over enkele weken in een bezetting zal spelen, die op minimaal drie tot vier plaatsen anders is dan vandaag in de ArenA.

Ismail Aissati, Gabi.

Ismail Aissati, Gabi.

Ook Ajax kampt nog met een waslijst aan afwezigen, waarvan Edgar Davids, Wesley Sneijder, Luis Suarez en Leonardo in aanmerking lijken de komen voor een basisplaats. Ook Ajax-coach Ten Cate moest voor het duel om de Johan Cruijff Schaal dus flink improviseren en een elftal opstellen, waarmee hij de komende weken vermoedelijk weinig meer zal spelen.

Ibrahim Afellay en Gabi.

Ibrahim Afellay en Gabi.

Het was dan ook geen verrassing dat het duel om de Johan Cruijff Schaal niet de meest sprankelende en spectaculaire pot voetbal aller tijden werd. Beide teams deden het rustig aan, waarbij Ajax nog het meeste initiatief nam. Zo was de ijverige Kennedy Bakircioglu binnen tien minuten twee keer dichtbij een goal, maar PSV-doelman Gomes hield zijn goal schoon. Aan de andere kant kwam het meeste gevaar van Otman Bakkal. De jeugdinternational had zijn vizier echter net niet op scherp staan, waardoor Ajax-keeper Stekelenburg bij beide inzetten van de middenvelder niet eens in actie hoefde te komen.

Na rust werd de wedstrijd er niet veel beter op. Met name PSV was offensief niet bij machte om veel af te dwingen. Dat was in zekere zin ook niet verrassend, aangezien het voorin afhankelijk was van Jonathan Reis, een jonge debutant uit Brazilië. Hij liet zien potentie te hebben, maar kwam in deze wedstrijd gewoon nog wat tekort. Ajax slaagde er dan ook relatief eenvoudig in om de zaken achterin op orde te houden en ging steeds nadrukkelijker op zoek naar de 2-0. Een inzet van Klaas Jan Huntelaar werd knap gepareerd door Gomes, terwijl een schot van de aardig spelende Rommedahl via de paal terug het veld in stuiterde.

Pas in de laatste vijf minuten bleek dat PSV de prijs toch eigenlijk ook wel graag wilde pakken. De ploeg zette aan voor een slotoffensief en toonde eindelijk wat agressie. De vlam sloeg nog een klein beetje in de pan, maar tot echte kansen leidde dit niet. Ajax hield eenvoudig stand en greep daarmee de eerste prijs van het seizoen. En hoewel de wedstrijden van komende week tegen Slavia Praag en De Graafschap dan misschien voor Ten Cate belangrijker zijn, is zo'n prijs toch altijd mooi meegenomen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen