Onrust bij Ajax: "Cruijff is de baas, maar hij is er nooit"

2 september 2015, 21:34

Vier jaar geleden moest er na de 'fluwelen revolutie' van Johan Cruijff een frisse wind waaien door het bestuur van Ajax, maar van de uitgestippelde plannen is inmiddels weinig meer over. Het is al een tijdje onrustig in de top van de Amsterdamse club. De leden van het technisch hart leven met elkaar in onmin, er is geen algemeen directeur en de aanstelling van Tscheu La Ling als adviseur is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Oud-speler Keje Molenaar ziet de interne problemen bij Ajax met lede ogen aan. "Het gebrek aan leiding breekt de club op", zegt hij tegen de NOS. "Dit suddert al meer dan een half jaar en staat verdere ontwikkeling in de weg. Ze zullen het eens moeten worden over het technisch beleid, want dat is de kern van Ajax. Als daar een groot conflict heerst, moet er keihard worden ingegrepen. Dan moeten er koppen rollen", vindt Molenaar, die werkzaam is als advocaat.

Molenaar is met name teleurgesteld in Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen. "Ik had hem hoog zitten. Ik dacht hij dit conflict snel uit de wereld zou helpen, maar dat lukt hem blijkbaar ook niet. Bij de keuze die de rvc vervolgens maakte, zet ik ook mijn vraagtekens", aldus de oud-Ajacied, die zag dat Cruijff Ling naar voren schoof als adviseur. "Ik zou als ik in die commissie had gezeten niet direct aan Tscheu La Ling hebben gedacht", aldus Molenaar.

Net als Molenaar was ook Mark Geestman betrokken bij de fluwel revolutie in november 2011. De ondernemer is al jaren betrokken bij Ajax en stelt dat het probleem louter bij Cruijff ligt. "Het probleem is dat Johan Cruijff de baas is. Maar hij is er nooit. Vervolgens is er dus geen baas en is iedereen een beetje de baas", aldus Geestman. "Ling mag zijn handen vuil maken aan het probleem. Als hem dat niet lukt, kan hij ook weer weg. Iedereen blijft zo buiten schot."

Geestman hoopt dat Cruijff eindelijk op de voorgrond zal treden bij Ajax. "Cruijff heeft zelf gezegd: er is een analytisch, pragmatisch en slim persoon nodig om dit probleem op te lossen. Daarmee omschrijft hij eigenlijk zichzelf. Ik denk dat hij beter zes maanden interim-directeur kan zijn dan Ling. Het zal wel niet gebeuren, maar dat zou ik wel een mooie optie vinden."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen