Live: [Blog] Presentatie Frank de Boer bij Oranje

14:20

14:19

13:50

Dat was het laatste wat Frank de Boer zei. De persconferentie van de nieuwe Oranje-bondscoach zit erop.

13:49

"Is dit Oranje wereldtop? We hoeven voor niemand bang te zijn. Maar het is zeker niet zo dat we fluitend Europees- of wereldkampioen worden. Ik kan een paar landen in Europa opnoemen die precies hetzelfde kunnen en willen. Tegen Italië hebben we gezien dat het heel lastig is als we niet top zijn."

13:47

Hoe jaloers Ronald de Boer is? "Een ding is hij zeker niet: jaloers. Een ding is hij zeker wel: trots."

13:44

Het eerste evaluatiemoment vindt plaats na het EK, vertelt Hoogma.

13:42

Frank de Boer had contact met Virgil van Dijk voordat hij officieel werd aangesteld. "Om elkaars stem te horen en te polsen hoe hij hierin staat. Hij is een belangrijke pion en het verlengstuk van de bondscoach. Ik heb ook met Lodeweges gesproken. Niet met Louis van Gaal, een tijd geleden wel. Hij dacht dat ik een goede bondscoach zou zijn."

13:41

Hoogma: "We hebben het gevoel dat de weg die we onder Koeman zijn ingeslagen de goede is. We denken daar successen mee te kunnen oogsten. Hier zit wel een trainer met een eigen identiteit. Er zit ook een staf waar we veel vertrouwen in hebben. In die samenwerking hebben we veel vertrouwen."

13:38

Over het gerucht dat De Boer niet goed kan omgaan met spelers met een Marokkaanse achtergrond. "Ik heb met Ibrahim Afellay en Khalid Boulahrouz altijd goed gewerkt. Ik kan met iedereen omgaan. Het maakt niet uit of je geel, bruin of paars bent. Ik maak keuzes in het belang van het resultaat en het groepsproces."

13:36

De Boer geeft aan met Virgil van Dijk te hebben gesproken en felicitaties van Daley Blind te hebben gekregen. "Binnenkort zal ik ze wel spreken."

13:35

De Boer ziet overeenkomsten met het Oranje van 2010. "We hadden een heel goed team op dit moment. Nu zit het heel solide in elkaar. Het zit heel dicht bij elkaar qua niveau. In de breedte is dit een talentvollere groep. Als je Donyell Malen en Cody Gakpo gisteren ziet... Er tikken veel talenten aan de deur. Dat is alleen fantastisch voor mij en zeer zeker voor het Nederlands voetbal."

13:33

In hoeverre hij een andere coach is dan tien jaar geleden? "In grote lijnen hetzelfde. Je leert met bepaalde situaties omgaan. Of je erin moet springen of niet. Daar heb je ook mensen om je heen voor nodig om je daarbij te helpen. Het communicatieve is een belangrijk aspect. Het belangrijkste is het uitleggen waarom. Daar heb ik nooit moeite mee gehad. Altijd goede relatie met mijn spelers gehad. Als het hard moest als het over het voetbal ging, dan moest het hard. Maar daar heb ik nooit problemen mee gehad."

13:31

Wat De Boer in het buitenland het meest heeft geleerd van zichzelf? "Ik heb bij Ajax zes jaar in een vertrouwde omgeving gewerkt. Ik werd in Italië meer manager dan trainer. Dat was bij Crystal Palace net zo. Ik heb meer de managerrol geleerd, daar heb ik denk ik stappen in gezet."

13:29

De Boer: "In topsport gaat het om heel kleine details. Ik heb de ervaring om die kleine details te brengen. Iedereen bij het Nederlands elftal kan fantastisch voetballen. Het gaat om de chemie in het team. Een stapje naar links of een stapje naar rechts."

13:27

"Wesley Sneijder gaat beginnen met de trainerscursus. Hij is enorm enthousiast. Enorm leuke gesprekken gevoerd. Het is iemand die ik ook wel zie met zijn straatse en speels die ik wel bij de groep zie. Hij moet eerst zorgen dat hij zijn diploma's gaat halen", aldus Hoogma.

13:25

Komt er een nieuwe assistent. "Nee, we gaan met deze staf werken", laat Hoogma weten.

13:24

Of er een clausule in het contract van De Boer staat? "Alleen voor Barcelona", grapt de bondscoach.

13:23

De Boer geeft aan niet plots een heel andere koers te gaan varen met het Nederlands elftal. "Ik heb wel overeenkomsten met Koeman, maar ben geen Koeman 2.0. Ik wil wel zijn pad volgen. Het zou raar zijn als ik ineens een heel andere wind laat waaien."

13:19

Nico-Jan Hoogma over Louis van Gaal: "Fantastische trainer met een fantastisch en geweldig cv. Waarom wij iemand niet bellen houden wij intern. Dat heeft niets met spelers te maken. Of Lodeweges een optie was? Nee, hij is een fantastische assistent. Je moet de juiste mensen op de juiste plaats houden."

13:18

Over het meenemen van assistenten: "Volgens mij zei Nico het al: ik heb jarenlang met Hennie Spijkerman gewerkt. Ik had ook wel het gevoel: soms is een frisse wind niet erg. Bij een voetbalclub of in een bedrijf moet je soms doorselecteren. Bij mij was het gevoel: dit is moment om een frisse start te maken waar iedereen energie van krijgt. Ik heb met Dwight gesproken en krijg dezelfde energie terug. Het was duidelijk dat zij wilden dat ik met Dwight zou samenwerken. Het zou gek zijn als dat niet zo zou zijn. Iedereen heeft weer plezier. Dat gevoel is er ook bij de supporters. We zijn er weer bij en dat gevoel willen wij voortzetten."

13:15

"Toen de geruchten al een keer gingen dat Ronald naar Barcelona zal gaan, toen heb ik ook met mijn zaakwaarnemer gezeten. Ik had er zeker wel oren naar."

13:15

De Boer over de kritiek op zijn aanstelling: "Er zijn altijd tegenstanders, die hoor je vaak het luidst. Dat is ook helemaal niet erg, daar moet je ook naar luisteren. Ik denk dat er ook een heel grote groep wel tevreden is met de keuze van de KNVB."

13:13

De Boer is klaar met zijn praatje, nu krijgen de aanwezige journalisten en verslaggevers de kans om hun vragen te stellen.

13:13

"Ik zie een heel mooie periode voor ons. Dat we goed kunnen samenwerken en er iets heel moois van maken. We hebben twee toernooien gemist, dus ik kijk er heel erg naar uit. Ik zie ernaar uit om in deze hopelijk mooie periode samenwerken. Daar zal ik mijn stinkende best voor doen. Ik ben hier een tijdje niet geweest. Het heeft een echte metamorfose ondegaan. Ik denk dat er nu echt een topsportmentaliteit heerst. Dat is ook te danken aan de heren naast mij. Bedankt dat ik tussen ze in mag zitten. Ik heb er heel veel zin in", zegt De Boer.

13:11

Frank de Boer krijgt nu het woord. "Blij is het juiste woord. Je ziet het niet altijd aan me, maar het is nu echt zo. Ik ben zeer vereerd, het is een super gevoel om bondscoach te zijn van ons land. Dat maakt me zeer trots, als speler was dat ook zo. Een zeer speciaal voor mij en mijn naasten."

13:10

De Boer kende de voorbije jaren een aantal mislukte avonturen in het buitenland.  "In de gesprekken had hij een goede zelfreflectie op zijn mislukkingen in het buitenland. Ook zijn staat van dienst is belangrijk. 112 interland, op eindtoernooien gestaan en bij Ajax zeer succesvol gepakt", aldus Hoogma.

13:08

Wie allemaal op de shortlist stonden, maakt hij niet bekend. "Vanuit de gesprekken die we met Frank de Boer hadden werden wij bevestigd dat hij de juiste man is om de ingeslagen weg voort te zetten en proberen te verbeteren. Uiteraard ook met een eigen identiteit en eigen inbreng. Wat we ook zien en voelen vanuit de gesprekken is dat ik ervan overtuigd dat de samenwerking met Dwight een enorm goede zal zijn."

13:07

Nico-Jan Hoogma neemt het woord. Hij legt uit hoe de aanstelling van Frank de Boer tot stand is gekomen. 

13:06

Gudde gaat ook in op de commissie Mijnals. De directeur geeft aan twee keer gesproken te hebben met deze commissie. In oktober volgt een nieuwe meeting. "Er is voor alle duidelijkheid nadrukkelijk gekeken naar een trainer met een niet-Westerse achtergrond. Er is een zorgvuldig proces geweest en uiteindelijk gekozen voor de juiste match en kwaliteit."

13:04

Gudde leidt de persconferentie in met de mededeling dat Frank de Boer een uur geleden zijn contract heeft getekend. Hij geeft aan dat men bij de KNVB het volste vertrouwen heeft dat De Boer de lijn doortrekt die onder Ronald Koeman is ingezet.

13:02

De persconferentie begint! KNVB-directeur Eric Gudde opent de bijeenkomst officieel.

12:52

Frank de Boer ondertekende zojuist het contract.

12:52

Over een kleine twee weken, op woensdag 7 oktober, zit De Boer voor het eerst op de bank bij het Nederlands elftal. Oranje treedt dan in een vriendschappelijk duel aan tegen Mexico.

12:50

De KNVB maakte dinsdag bekend dat de vijftigjarige De Boer de opvolger is van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman. Hij is benoemd tot en met het WK van 2022 in Qatar.

12:50

Goedemiddag! Frank de Boer wordt straks in Zeist gepresenteerd als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Om 13.00 uur belegt hij zijn eerste persconferentie.