EK-serie: Tsjechië hoopt nog één keer op Brückner

21 maart 2008, 07:00

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 9: Tsjechië.

De economen en onderzoekers van de Zwitserse bank UBS weten het zeker: Tsjechië wordt komende zomer, na een finale tegen Italië, Europees kampioen voetbal. De Zwitsers kwamen na deze conclusie na een uitgebreide analyse van alle deelnemers. "Volgens onze prognoses eindigt de eindstrijd onbeslist en zullen strafschoppen de beslissing brengen", schreven de economen, die na een vergelijkbare studie in 2006 goed voorspelden dat Italië het WK zou winnen.

De blikvanger: Jan Koller

Tijdens dit mislukte WK in Duitsland bleek hoe belangrijk Jan Koller voor de Tsjechische ploeg is. Mede dankzij een goal van de lange spits werd de eerste wedstrijd overtuigend met 3-0 gewonnen van de Verenigde Staten, maar tijdens dit duel liep Koller een dijbeenblessure op. Hierdoor miste hij de overige twee groepsduels, die de Tsjechen prompt verloren.

Nu het einde van zijn interlandloopbaan nadert, Koller stopt immers na het EK, wil de lange spits graag nog één keer excelleren, zoals hij bij Dortmund en in het verleden bij Lokeren en Anderlecht zo vaak deed. Met name in België groeide hij uit tot een fenomeen, met de Gouden Schoen in 2000 als logisch gevolg. Ook werd hij in 1999 topscorer van de Belgische competitie.

De oude bekende: Tomas Galasek

Als Tsjechië een goed EK wil spelen, is het voor een groot deel afhankelijk van Tomas en Tomas op het middenveld, Tomas Galasek en Tomas Rosicky. Rosicky is de man van de creatieve oplossing, terwijl Galasek in de rug van de spelmaker voor balans en controle moet zorgen.

In 2006, na liefst tien seizoenen Eredivisie, vond Galasek de tijd rijp voor een transfer naar een ander land. Hij besloot zijn aflopende contract bij Ajax niet te verlengen en stapte transfervrij over naar het Duitse 1.FC Nürnberg. In zijn eerste seizoen won hij met de club prompt het Duitse bekertoernooi, maar dit seizoen gaat het een stuk minder. Nürnberg vecht tegen degradatie, iets dat voor Galasek een nieuwe ervaring is. Op het EK, zijn laatste grote toernooi als international, hoopt hij zijn seizoen toch nog enige glans te kunnen geven.

De bondscoach: Karel Brückner

Hoewel je het aan zijn haarkleur niet zou zeggen, staat er een bijzonder kleurrijk man aan het hoofd van de Tsjechische nationale ploeg. De 68-jarige Karel Brückner wordt in Nederland wel eens Keizer Karel genoemd, maar in Tsjechië luistert hij naar een heel andere bijnaam. In zijn vaderland wordt hij vaak Kleki Petra genoemd, naar de gelijknamige legendarische Noord-Amerikaanse Indianenleider. Dit is niet alleen vanwege de gelaatstrekken en uiterlijke kenmerken van Brückner, maar ook door zijn enorme intelligentie en inventiviteit.

Karel Bruckner

Karel Bruckner

In 2001 werd Brückner aangesteld als bondscoach en hier kon hij de lijn doortrekken die hij de jaren daarvoor had ingezet. Tijdens de EK-wedstrijd tegen Nederland, in 2004, stonden liefst acht spelers in het veld die enkele jaren eerder nog Europees kampioen geworden waren voor spelers tot 21 jaar. Na het komende EK komt er een einde aan de periode-Brückner bij de Tsjechische bond. De ervaren coach gaf deze week aan na het Europese eindtoernooi zijn functie neer te leggen.

De prognose: eerste ronde er uit

fan supporter

fan supporter

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen