FANTASTISCH! ORANJE KLOPT BRAZILIË!

2 juli 2010, 17:47   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nederland staat in de halve finale van het WK! Tegen Brazilië leek Oranje 45 minuten lang kansloos, maar een geweldige comeback in de tweede helft bezorgde de ploeg een 2-1 zege. Wesley Sneijder maakte twintig minuten voor tijd, met het hoofd, de winnende goal. Bij Brazilië werd Felipe Melo met rood van het veld gestuurd.

Door de zege moeten we in Nederland niet te lang napraten over de slechte eerste helft die Oranje speelde. Een hoekschop, in minuut 35, stond symbool voor het spel in de eerste 45 minuten. Arjen Robben leek de bal te gaan nemen, maar gaf een heel licht tikje. De bedoeling was dat een medespeler dan zou komen inlopen om de bal mee te nemen, zonder dat de tegenstander het doorhad. Dat plannetje mislukte volledig. De Brazilianen doorzagen het trucje, lachten zich kapot en pikten de bal doodleuk op vlakbij de cornervlag. Weg corner, weg mogelijkheid.

Brazilië was een klasse beter en eigenlijk mocht Nederland blij zijn dat het met rust pas 1-0 stond. Robinho maakte al na tien minuten de enige goal, na een pass van veertig meter door het hart van de verdediging. Vlak daarvoor was een treffer van diezelfde Robinho afgekeurd wegens buitenspel. Terecht, maar het scheelde bijzonder weinig. De Oranjedefensie, met André Ooijer voor de tijdens de warming-up geblesseerd geraakte Joris Mathijsen, speelde met vuur.

Dit doelpunt was precies wat Nederland nodig had. De ploeg leefde op, kwam een keer goed weg toen een schot van Kaka net naast zeilde en besliste de partij tussen de 67ste en 72ste minuut. Eerst kwam een hoekschop van Arjen Robben via Dirk Kuyt bij Sneijder terecht, die van dichtbij raak kopte. Een kopdoelpunt van de kleinste man op het veld, zoiets verzin je niet. Sneijder zelf leek het ook amper te geloven en haalde zijn hand, terwijl hij juichend verliep, een paar keer over zijn bol.

Brazilië keek vol ongeloof toe hoe de wedstrijd, die in de zak leek, omdraaide en dat ongeloof veranderde bij Felipe Melo in frustratie. De maker van het eigen doelpunt trapte in de 73ste minuut na op de bovenbenen van Arjen Robben en kreeg een dikverdiende rode kaart.