Cocu: "Nu last van goede seizoensstart"

1 november 2013, 13:54

Na de verkoop van een groot aantal belangrijke spelers, afgelopen zomer, werd voor het seizoen 2013/2014 heel weinig verwacht van PSV. De jeugd kreeg een kans in Eindhoven, de lange termijn was belangrijker dan de korte. Dat leek na een maand echter weer vergeten, want het vernieuwde PSV maakte in de eerste wedstrijden van dit seizoen grote indruk. Mede daarom ging het verwachtingspatroon flink omhoog en daar heeft de club nu wat last van, geeft coach Phillip Cocu toe.

“Niemand had natuurlijk verwacht dat het in de eerste weken van het seizoen zo goed zou lopen”, zei de coach vrijdag, tijdens zijn perspraatje in aanloop naar de wedstrijd tegen PEC Zwolle, tegen FCUpdate.nl. PSV maakte in de eerste weken van dit seizoen veel indruk door in de eerste Champions League-voorronde Zulte Waregem van de mat te spelen. In de competitie werd gewonnen van ADO (2-3) en NEC (5-0), waarna de heenwedstrijd tegen AC Milan in de volgende CL-voorronde eveneens een knap resultaat (1-1) opleverde. Het nieuwe PSV werd in de opportunistische voetbalwereld al vergeleken met het Ajax van de jaren '90 en plotseling werd de ploeg van Cocu gezien als misschien wel de belangrijkste kandidaat voor de landstitel.

“Ook voor ons verliep de seizoensstart boven verwachting”, geeft Cocu toe. “Daardoor gaan automatisch de verwachtingen omhoog. Je kan zeggen dat we daar nu last van hebben. Juist daarom is zo belangrijk dat we intern weten waar we mee bezig zijn, in welk proces we zitten. Maar dat we als team een volgende stap omhoog willen zetten, is duidelijk. Daar zijn we hard mee bezig.”

Het contrast met het begin van het seizoen kan Cocu deels verklaren. “We hadden toen meer rust aan de bal en we konden in een vaste samenstelling spelen, er waren nog geen blessuregevallen. Maar het rendement lag in die fase ook hoger en omdat er weinig van ons verwacht werd, voelden spelers zich misschien ook wat vrijer.”

Zorgen maakt Cocu zich echter nog niet. “Ik zie absoluut aanknopingspunten. Het zou pas zorgwekkend zijn als we niet meer zouden domineren en geen kansen zouden creëren, maar dat is zeker niet het geval. Ook de afgelopen wedstrijden, die we verloren, hebben we voldoende kansen gehad.” Dat PSV die wedstrijden toch verloor, kwam omdat het zelf bijzonder moeizaam tot scoren kwam. “Het rendement lag te laag, dat klopt. Daar werken we aan, onder meer door spelers tijdens trainingen in vergelijkbare posities voor het doel te krijgen. Want hoe vaker je als speler in een bepaalde situatie komt, hoe beter de handeling. Dat heeft met een stukje ervaring te maken.”

De coach hoopt dat dit rendement zaterdag, als PEC Zwolle naar Eindhoven komt, hoger ligt. Zeker omdat de wedstrijd een heuse topper is. “In de huidige competitie zijn er heel veel toppers”, zei Cocu met een glimlach. “Maar voor ons is dit inderdaad zeker een topper. PEC Zwolle is een team dat wil voetballen en veel beweging en drang naar voren heeft. Het kan om die reden een mooie wedstrijd worden.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen