"Rampstadion op tijd klaar voor WK-opening"

29 november 2013, 10:20   Bijgewerkt: 29 november 2013, 10:26

De oplevering van de Arena de Sao Paulo is met ongeveer twee maanden vertraagd. Daarmee komt de rol van het complex als gastheer van de WK-openingswedstrijd niet in gevaar, zegt architect Jörg Spangenberg. Een deel van de oosttribune van de gloednieuwe voetbaltempel raakte woensdag zwaar beschadigd, nadat een hijskraan van 1.500 ton instortte. Het gevaarte wilde juist het laatste deel van het dak plaatsen.

In een telefonisch interview met het Amerikaanse Bloomberg spreekt Spangenberg de verwachting uit dat het stadion nu eind februari wordt opgeleverd. "We twijfelen daar niet aan. We hebben bovendien een buffer van zes maanden, dat wilde de FIFA zelf graag. Daarvan hebben we vermoedelijk twee maanden nodig."

Volgens Spangenberg had het allemaal nog veel erger gekund. "Als de kraan nog twintig graden verder gedraaid was, had het een veel belangrijker deel van het stadion geraakt. Dan was het onmogelijk geweest het stadion voor de start van het WK op te leveren." Bovendien waren er dan waarschijnlijk meer slachtoffers te betreuren geweest dan nu het geval was. Er vielen nu twee doden.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet bekend, zei Spangenberg. Door een alarmsignaal konden diverse werknemers hun vege lijf nog redden. Ook de kraanmachinist wist zichzelf op tijd in veiligheid inbrengen. Eén van de doden rende in de ontstane hectiek de verkeerde kant op.

Volgens Spangenberg is de veiligheid van de werkplek normaliter te garanderen. "Als je naar Brazilië en andere bouwterreinen kijkt, dan kun je zeggen dat er meestal veel risico wordt genomen. Maar niet hier. We hadden een hele positieve indruk voor het ongeval. Het was een zeer tragische verrassing."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen